·

Vijf gouden tips voor een speelhoek! Hier wordt gespeeld!

Een speelhoek maken! Heel Instagram staat er tegenwoordig vol mee. Prachtige speelhoekjes, waar je soms wel een beetje jaloers op kan worden. En hoe kan het dat jouw kind maar niet met zijn/haar speelgoed wil spelen, maar bij een ander wel?! Waar moet je nou echt op letten bij het maken van een speelhoekje, waarbij je zeker weet dat er gespeeld wordt? Wij delen de vijf gouden tips die gegarandeerd veel speelplezier opleveren!

Ik zal je direct uit de droom helpen.. De tips zijn niet voor het maken van het mooiste speelhoekje, maar juist van een plek waar echt gespeeld wordt. 

1.Praktisch

Het hoeft er echt niet mooi uit te zien. Een speelplek is om te spelen! Maar beide kan natuurlijk ook! Want is het niet zo dat kinderen graag bij jou in de buurt willen spelen? Het liefst willen ze op je schoot gaan zitten, maar als je graag in de keuken zit, maak dan een kleine speelruimte in de keuken. Zit je toch liever in de woonkamer? Maak daar een speelhoekje of plek, zodat je ook sneller samen met je kinderen kan spelen. Wil je toch iets passend in je interieur, bekijk dan eens deze speelplek. Een speelhoek hoeft echt niet groot te zijn. Maar geef ze wel de ruimte om tot spelen te komen.

speelhoek

2. Overzichtelijk

Tegenwoordig hebben kinderen zoveel speelgoed, dat ze door het vele speelgoed niet meer weten waar ze mee moeten spelen. Ja, het is echt waar! Kinderen kunnen soms uren spelen met 1 poppetje, terwijl ze tien dozen vol hebben. Bekijk eens de serie Consumend op Netflix! Dit is dan het extreme ervan, maar je begrijpt dan precies wat ik bedoel.

speelhoek kind

Ruim speelgoed op en zorg dat er overzicht is in het speelhoekje. Dit zie je ook in het speelhoekje van Linda! Rust en ruimte! Het is beter om af en toe te wisselen, dan al het speelgoed te laten staan. Je moet het tenslotte ook weer allemaal opruimen als het uit de bakken is. De helft van hun speelgoed staat bij ons op zolder. En ik moet eerlijk bekennen, eigenlijk staat er nog steeds veel te veel! Een goed opgeruimde speelhoek? Neem eens een kijkje in  het speelhoekje van Krystle. En ze zeggen niet zomaar, opgeruimd staat netjes. Ook een kind heeft dit nodig..

3. Wissel af met speelgoed!

Toen ik mijn kinderen op de kinderopvang bracht, viel het me op dat ze wekelijks of zelfs dagelijks afwisselden met speelgoed. Ik stond hier nooit bij stil, maar ik zag gelijk aan mijn kinderen dat ze enthousiast werden gemaakt om te spelen. Waar gisteren de autobaan stond, was nu een boerderij. Fantastisch om te zien en dat bracht me op een idee. Niet dat ik dagelijks wissel, maar na een paar dagen zorg ik altijd dat er weer iets anders ligt. Hierdoor blijf je je kind uitdagen om te spelen en dat maakt het spelen leuk. Stel de avond van tevoren iets uit, zodat je kind uitgedaagd wordt om ook te gaan spelen.

4. Ga mee spelen!

Spelen, soms gaat het niet vanzelf! Je hebt een prachtig cadeau gekocht en dan gaan ze er niet mee spelen! Sommige kinderen moeten “leren” spelen. Ze hebben er dus echt hulp bij nodig. Als onze jongste alleen thuis is, merk ik dat hij het ook lastig vindt! Dan ga ik eerst een kwartiertje samen met hem spelen en daarna gaat hij zelf verder. Kinderen willen graag samen spelen. Logisch ook! Want dat is natuurlijk veel leuker!

tips voor spelen
5. Pak uit!

Je kunt een prachtige speelhoek hebben; het past bij je interieur, je kind kan er heerlijk met al zijn speelgoed mee spelen, maar je merkt dat het toch niet zo gaat dan dat je gehoopt had. Als al het speelgoed in de bakken ligt, kan een kind ook niet zien waar hij mee kan spelen. Maak een garage met auto’s of een boerderij met dieren.  Leg een speelmat klaar en maak het uitdagend! Laat het speelgoed zien! 

KlussenKlussen

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *