·

Potjestraining met gratis poster! Download nu!

Zindelijk maken!

Onze peuter is 2,5 jaar en schoon! Na een aantal keer proberen om hem zindelijk te maken was ik er klaar mee en ging ik op onderzoek uit. Hoe kun je potjestraining het beste aanpakken? En wat werkt het beste?

Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder..

Tip 1: In de zomer beginnen

“Ja.. je kan het beste in de zomer beginnen”, zei mijn moeder tegen me. En moeders zijn toch de experts? Dit heb ik met de oudste destijds ook gedaan, maar die was iets ouder toen hij zindelijk werd. De zomer heeft zo zijn voordelen: Aan de ene kant heerlijk, omdat je je kind zo kunt laten lopen zonder pamper en onderbroek. Maar zodra je weer een onderbroek aandoet wordt die al snel nat! Waarom juist in de zomer dan?

Ze leren tijdens het lopen zonder onderbroek de ‘drang’ herkennen en vaak een tijdje later lukt het wel! Ook kan je kind even wennen aan het potje (dit is een hele fijne). Het voordeel van de zomer is dat je kind weinig kleren aan heeft en je dus ook niet van alles hoeft te wassen. Maar daarnaast is het ook een stuk fijner om zonder onderbroekje te lopen, omdat het binnen en buiten lekker warm is. Maar start wanneer jij merkt dat je kind er klaar voor is.

Tip 2: Gun je kind de tijd

Het liefst wil je binnen 1 dag dat je kind ‘schoon’ is, maar vergeet dat maar! Gun het de tijd! Elk kind is anders.. De één heeft een paar dagen nodig en een ander kind veel langer. Denk eraan dat je kind al een paar jaar een pamper om heeft en eerst moet herkennen wat het gevoel is dat aangeeft dat hij/zij moet plassen of poepen. Jonge kinderen kennen deze ‘drang’ nog niet en dat is logisch ook! Ze moeten er eerst bij stil worden gezet. Pas als er interesse komt, zullen ze dit aangeven. Neem in ieder geval een week (of twee) de tijd, als je je kind zindelijk wil maken.

zindelijkheid gratis poster

Tip 3: Even aan huis gebonden..

Blijf een paar dagen thuis en neem anders het potje mee. Zet het potje op een zichtbare plek in de woonkamer en geef je kind die dagen extra aandacht. Om het half uur zet je je kind op het potje en als het plast of poept kun je dit belonen door een sticker op de beloningskaart (hier gratis te downloaden). Plassen en poepen gaat niet altijd samen. Bij de meeste kinderen gaat eerst het plassen goed en komt het poepen later. Het kan zijn dat ze dit nog ‘spannend’ vinden.

Tip 4: Laat je kind bij jou kijken

Oké het enige momentje op de dag die je voor jezelf hebt, moet je ook nog delen met je kind. Het wekt wel de interesse op om ook op de wc te gaan. Vooral als het een normaal ‘iets’ is binnen het gezin, zal je kind eerder naar de wc (durven) gaan.

zindelijk worden
Tip 5: Vaste momenten

Zoals ik al noemde; zet je kind elk half uur op het potje. Geef het dan de aandacht door samen uit een boekje te lezen. Ook voor en na het slaapje doe je dit weer. Als je geen zin hebt om te wassen kun je ook pamperbroekjes gebruiken. Het enige nadeel is dat je kind de eerste druppel niet voelt en denkt dat het mag blijven plassen, omdat het een pamper om heeft. Je kan het de eerste paar dagen prima gebruiken om te laten wennen aan het potje.

Tip 6: Belonen

Dit werkt heel goed! Bij de oudste deden we zindelijk worden ook op deze manier (lees hier). Je kunt belonen met stickers, snoepjes, spelletje etc.. Snoepjes werkten hier heel erg goed, maar dat is ’s morgens voor het ontbijt geen goed idee 😉

In dit artikel hebben we 6 tips gedeeld om je kind zindelijk te maken! We hebben hier speciaal een poster voor gemaakt en wist je dat we naast de WC poster ook andere toffe freebies hebben?! Zoals de aftelkalender voor verjaardag!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *