· ·

Knoopmuts voor een baby naaien? Nieuw en gratis naaipatroon: Jory

Knoopmuts Jory naaien

Mutsjes zijn niet alleen fijn, maar ook erg belangrijk bij pasgeboren baby’s. De fontanel is nog open en een baby regelt het eerste jaar de temperatuur vooral via het hoofd. Bovendien kan een mutsje goed helpen om zich af te sluiten van overbodige prikkels. Maar om nou elke keer hetzelfde mutsje te maken, kwamen we op het idee om een knoopmutsje te maken! Naast het knoopmutsje Jory mutsje maakte we ook gewone mutsjes voor baby’s.

Eerder maakten we al een patroon voor een beanie (muts) voor een newborn tot 16 maanden. Dit patroon kun je hier vinden.

babysetje met knoopmuts
Patroon broekje vind je op de site
Patroon shirt is van droomfabriek

Toen ik een lief setje gemaakt had met de mooiste stof uit de collectie Family fabrics. Deze stof is ontworpen in Friesland en in Europa geproduceerd. Ontbrak er eigenlijk nog een mutsje. Deze keer wilde ik iets anders en begon ik mijn zoektocht naar een patroon voor een knoopmuts om te naaien.

Ik kon geen juist patroon vinden, dus heb ik er zelf één getekend. Het boord heb ik bewust breder/hoger geknipt, zodat het langer mee gaat. En het staat ook leuk als je de boord dubbel vouwt. Dit hoeft natuurlijk niet. En daarom heb hebben we een basis patroon gemaakt. Dit is het prefect passende knoopmutsje die je zelf kan aanpassen. Download het patroon van de knoopmuts 0-3 maanden hier!

Patroon is er nu ook in meerdere maten:

Het patroon van de knoopmuts is makkelijk over te nemen op patroonpapier.

Knip ongeveer 1 cm naadwaarde aan de stof.

Nodig:

Stap 1

Leg de stof dubbel en speld het patroon vast. Knip 1 cm om het patroon heen.

Stap 2

Speld het mutsje op elkaar. Naai eerst het mutsje aan elkaar vast en knip (of lock) de randen kort af. Daarna naai je het boordje dicht.

knoopmuts gratis patroon
Laatste stappen

Keer het mutsje om. Vouw de boord open en sla het om. Haal de boord over het mutsje met de open kant naar beneden. Naai het boord vast aan het mutsje.

Om het precies te krijgen deel je het boordje in 4 stukken en de muts, daarna speld je de delen goed op elkaar.

knoopmuts naaien voor baby
Het boordje van boordstof vond ik minder mooi en heb ik later vervangen door een hoger boord van dezelfde stof.

Tadaa!!!

knoopmuts naaien

Vaak maak ik van de overige stof een mutsje of een bijtring. Wat maak jij zoal van restjes stof?

Wat leuk dat je onze blog hebt gevonden! Wil je meer over ons weten? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Simone schreef:

  Superleuk! Die ga ik binnenkort proberen te maken. Het blauw/groene stofje combineert heel mooi met de zeedieren stof. Waar heb je die vandaan?

   1. Simone schreef:

    Dank voor je reactie! Die ziet er zo op de site heel anders uit dan op jouw foto’s dus die had ik anders nooit gekozen. Ik heb trouwens ook de beanie gemaakt van je website. Die staat m’n zoontje supergoed! 🙂

    1. Dag dat klopt! Ik zie net dat de kleurcode hetzelfde is, maar dat ik deze stof had… sorry! Misschien kunnen de dames van Studio stof het toelichten wat het verschil is… De kleurcode is wel hetzelfde
     klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *