· ·

Korte broek naaien met zakken? Nu met gratis patroon

Een heerlijk zomers korte broek naaien voor je peuter! Deze werd zo leuk dat ik hem graag met jullie deel! Je kunt hieronder een gratis patroon vinden in peutermaat! Wil je er een leuk shirt bij maken? Kijk dan eens bij ons naaipatroon studio shirt

Korte broek naaien

Korte broeken kun je straks niet genoeg hebben toch? Dus waarom niet al vroeg mee beginnen! Ik maakte de broek met zakken. Iets wat ik een tijdje terug echt niet gedurfd had. Dit ging namelijk altijd mis. Maar je moet het echt eens proberen.. Moeilijk is het echt niet! Een korte broek naaien kun jij dus ook!

Dit patroon hebben we in januari 2023 weer bijgewerkt.

Naast dit patroon, hebben we ook een eigenwijs zomers broekje gemaakt voor jongens en meisjes. De Sumsail met ruffles voor de meisjes en eentje met een leuke vierkante gulp voor jongens. Ook bij dit broekje zit een hele werkbeschrijving!

We hebben voor de Sumsail een filmpje gemaakt. Heb je nog niet zo vaak een kort broekje gemaakt, dan raden we aan om dit filmpje even te kijken!

Wat heb je nodig?

Het patroon

Naast het patroon, raden we je aan om ook het stappenplan te bekijken. Hierin beschrijven we wat je allemaal nodig hebt en hoe je het patroon kunt uitprinten. Tevens staat hierin stap voor stap beschreven hoe je dit leuke broekje kunt maken!

Print het patroon uit en leg deze op de stof. Zorg dat je stof dubbel ligt, dan heb je gelijk de linker en rechterkant van de broek. En op de juiste manier de zakken geknipt.

Knip 1 cm om de stof heen en begin met het zakdeel A aan de voorkant van de broek te zetten. Zie foto!

kort broekje gratis patroon naaien

Naai dit vast en knip het daarna kort af.

Vouw het daarna naar binnen en zet de spelden dwars in de stof, zoals het voorbeeld. Je kunt namelijk voorzichtig dan over de spelden heen naaien.

Ga precies met je voetje langs de zijkant. Je stikt nu als het ware de stof door, zodat de zak straks mooi op zijn plek blijft zitten.

Zet daarna het tweede broekzakdeel (zakdeel B) eraan vast aan het stukje en lock dit af. De zijkant (zie foto aan de linkerkant) heb ik ook een stukje dichtgenaaid. Dit vind ik zelf namelijk fijner werken. Let op als je de delen op elkaar speld, dat de broekzak goed zit. Speld dit eventueel even vast.

Leg het achterpand (achterkant) bovenop de voorkant. Speld de zijnaden vast en speld tot aan de punt van de broek. Het kan zijn dat de achterkant breder is dan de voorkant. Dit hoort zo te zijn. Naai dit vast.

broekje naaien

Daarna naai je de zijnaden in elkaar. Dus de hele rechte kant! En let op.. De binnenkant waar het puntje loopt. Begin je onderaan de broekspijp tot aan het puntje. Niet verder naaien! Lock het daarna af. Zie eventueel het stappenplan! voor extra uitleg.

kort broekje naaien

De ene pijp leg je met de goede kant naar boven en de andere met de verkeerde kant boven. Dan stop je de goede pijp in de verkeerde pijp. Met de punten weer tegen elkaar!

handleiding kort broekje

Speld vanaf dit punt naar boven en ook de andere kant. En naai de binnennaad aan elkaar vast (helaas geen foto van). Leg daarna het broekje goed voor je neer.

naaien kort broekje

Je kunt kiezen voor een eigen afwerking van de onderkant. Je kunt de onderkant netjes afwerken en als een zoom naaien met bijvoorbeeld een tweelingnaald. Maar je kan ook de zoom naar buiten slaan en vast zetten aan de zijkant, zoals ik heb gedaan.

naai een korte broek

Ik naaide alleen de zijkanten vast.

korte broek

Naai de zijnaad van de tailleband dicht.

Wil je knoopsgaten toevoegen? Doe dit dan eerst voordat je de tailleband aan het broekje zet. Dit geef je aan met een verdwijnstift of krijtje. Gebruik altijd een stukje versteviging achter de knoopsgaten, anders gaan ze zo kapot!

korte broek naaien

Vervolgens naai je de tailleband vast aan het broekje. Verdeel de band goed over het broekje, zodat er overal evenveel stof zit. De knoopsgaten natuurlijk aan de voorkant en de naad van het band aan de achterkant.. Klein gaatje open houden voor het elastiek en koord. Let op dat je ook de broekzakken even vast zet met een dwars speld zoals hierboven.

naaipatroon korte broek

Koordje erdoor (als je knoopsgaten hebt toegevoegd) en het elastiek. Daarna het elastiek vast naaien, gaatje dicht maken en de rand afwerken. Klaar is Kees!

kort broekje naaien
Pin it!

In deze blog leggen we uit hoe je een korte broek kan naaien. Wist je dat er veel meer gratis naaipatronen op onze site staan! Neem gerust eens een kijkje!! Veel succes en laat ons via social media weten hoe leuk het is geworden!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. Ik ben bezig met het patroon, maar het voor- en achterpand zijn zo verschillend. Klopt dat wel? De zijkant loopt bij het ene pand veel ronder dan bij het andere en als ik de punten op elkaar leg is het ene ook hoger dan het andere. Mis ik iets of komt het goed?

    1. Ik zie het! Als je de zijkant iets naar rechts zou laten lopen van de voorkant en dan een rechte lijn naar beneden trekken. Het patroon gaan we aanpassen! Bedankt! En de achterkant is idd iets hoger dit komt goed met naaien!

  2. Leg je de band ook tegen de stofvouw aan zodat hij dubbel wordt uitgeknipt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *