·

Sumsail Met Ruffles; Een Hack Van Making Memories By Neli

De Sumsail (korte broek) voor meisjes met leuke ruffles! Speciaal voor ons maakte Corneli van Memories by Neli een duidelijke uitleg over deze toffe Sumsail Hack! Ben je op zoek naar een leuke, korte meisjesbroek! Dan is dit naaipatroon iets voor jou!

korte broek naaien voor meisjes

Het patroon van de Sumsail tot maat 152 te vinden op onze site!

Aanpassingen aan de Sumsail:

  • Rechte zakingang,
  • Ruffels aan de zakingang
  • Korte pijpjes met een boord i.p.v. omslag.
Stap 1 – verkorten van de pijpjes.


Ik wil de pijpjes van de Sumsail wat verkorten voor heel warme dagen. Daarom heb ik van zowel het voorpand als het achterpand 8 cm van de onderkant omgevouwen.

Let op!
Voeg de naadtoeslag toe aan de onderkant van de pijpjes, anders worden ze mogelijk te kort.

korte broek naaien
Voorpand
korte broek meisjes
Achterpand
Stap 2 – aanpassen van de zakingang


Ik wil een rechte zakingang. Daarom heb ik op het papieren patroon de zak recht geknipt, voordat ik deze op stof heb gelegd. Daarbij heb ik gelet op de grootte van de zakopening. Deze mag niet te groot worden, maar moet wel bruikbaar zijn. Een mooie richtlijn is de vuistomvang van je kindje. De zakingang moet minimaal deze omvang hebben.

Ook hier heb ik weer rekening gehouden met de naadtoeslag.

naaien voor meisjes

Stap 3 – knippen van de roezel strook.

Meet de zakingang. In mijn geval kwam ik uit op 17 cm. Knip vervolgens een strook stof voor de roezel. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende lengtes, breedtes. Ook heb ik bij de stof gekeken naar recht van draad of schuin van draad. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het afhankelijk is van de dikte van de stof, de rekbaarheid en uiteindelijk ook van je smaak. Voor mij was het vooral belangrijk dat de roezel niet zou gaan wijken.

naaien

Op basis van mijn bevindingen knipte ik een strook van 4 cm hoog en 1,5 keer de lengte van de zak. Dit is inclusief naadtoeslag van 1 cm. Ik heb de stof recht van draad gelegd.

Er zijn verschillende manieren om de roezel af te werken; met een rolzoom, golvende rolzoom of gewoon netjes recht knippen.
Ik heb gekozen voor een golvende rolzoom op de lockmachine. Dus aan de onderkant is geen extra naadtoeslag nodig, aangezien ik er maar minimaal ga afsnijden.

Mocht je toch een zoompje willen maken, houdt dan rekening met de naadtoeslag voor dit zoompje.

Stap 4 – rimpelen van de roezel.

Rimpel de roezel. Stik hiervoor op de grootste stiklengte van je machine een rechte lijn op een voetje van de kant. Stik daarna nog een lijn een voetje van de eerste stiklijn af. Knip de draden niet af, want deze heb je nodig om de stof te laten rimpelen.

Gebruik de onderste draad, dus aan de onderkant van de stof, om je stof te rimpelen (spoeldraad). Om het goed zichtbaar te maken heb ik een blauwe bovendraad en een wit spoeldraad gebruikt voor de foto.

ruffle maken

Rimpel de roezel door beide onderdraden tegelijk zachtjes aan te trekken.

Na het rimpelen ziet je roezel er zo uit:

roezel maken
Stap 5 – afwerken van de roezel.
  • Zonder lockmachine?
    Dan kan je ervoor kiezen om de stof niet af te werken. Je kan ook een heel smal zoompje maken in de onderkant van de roezel.
  • Met lockmachine?
    Ik vind het erg mooi om een golvende rolzoom te gebruiken. Ziet er super schattig uit. Je maakt hiervoor gebruik van de rolzoomstand op de machine.

Tijdens het doorvoeren van de stof rek je de stof uit. Hoe meer je die uitrekt hoe kleiner de golfjes worden. Dit is een kwestie van smaak. Ik houd van fijne golfjes, dus ik houd de stof wat langer vast tijdens het doorvoeren.

Tip!
Zijn je golfjes niet helemaal gelijkmatig? Dan kan je de rolzoom licht uitrekken op de plek waar je een extra golfje wil. Zo krijg je de golfjes mooi gelijkmatig in je stof. Als het goed is ziet het resultaat er ongeveer zo uit:

roezel maken
Stap 6 – vastzetten van de roezel (en de binnenzak).


Leg de verkeerde kant van de roezel op de goede kant van het voorpand. Verdeel de rimpels van de roezel mooi gelijkmatig over de zakingang. Zorg dat je de zijkanten van de roezel laat aansluiten op de zijkanten van het voorpand onder de zakingang.
Stik de roezel eerst vast. Je kunt er ook voor kiezen om de binnenzak in een keer mee te naaien. Leg dan direct de binnenzak met de verkeerde kant naar de goede kant van het voorpand over de roezel heen. Op die manier naai je beide stukken in één keer vast. Zorg wel dat je beide stofjes goed vast zet met spelden.

ruffle

Het voordeel van het werken in twee stappen, is dat je goed kan zien wat er met de roezel gebeurt en eventueel de roezel nog kan manipuleren om de golfjes mooi te laten vallen. Ik heb zowel de roezel als de binnenzak op een voetje van de kant vast gestikt.
Na het vastnaaien van de roezel, verwijder je de rimpeldraden. Dit gaat het makkelijkst door aan de onderdraad te trekken. Dan trek je het draad zo los.


Stap 7 – afwerken roezelrand met bandje.


Bij een contrasterende achterzak geeft het een super leuk effect als je een stukje van de binnenzak zichtbaar laat zijn (ongeveer 1 cm over de hele zakingang). Met een contrasterende achterzak geeft dat een super leuk effect vind ik. Bijkomend voordeel is dat de stof van de roezel minder snel omkiept en naar buiten gaat staan, omdat je de roezel niet op de naadtoeslag naar binnen hoeft te vouwen.

roezel aan broek naaien

Ik heb daarom de binnenzak alleen over de roezel heen gevouwen naar de binnenkant van de zak. Daarna heb ik de naad even goed glad gestreken en de zakingang nog een keer doorgestikt. (de volgende keer ga ik dat wat dichter op de naad doen. Dat staat nog mooier)
Natuurlijk heb ik hier bij het knippen van de patroondelen geen rekening mee gehouden. Dus her en der langs de zijkant van het voorpand ontstaan stukjes stof die je weg moet knippen. Knip deze af langs de lijn van het voorpand.

Stap 8 – bevestigen achterkant zak.

Nu kan je de achterkant van de zak vastmaken aan de binnenkant van de zak. Doordat de zak veranderd is, is het belangrijk dat je de zijkant en de ronding van de zak aanhoudt om de stof gelijk op te leggen. Stik daarna de zak door op het voorpand. Herhaal deze stappen in het andere deel van het voorpand ook een zak te maken.

zak naaien

Stap 9– spiegelen zak stiksel.


Het is het mooiste als de naad van beide zaken op dezelfde plek zit. De aanpassingen in het basispatroon maken dit lastiger. Leg daarom beide voorpanden met de goede kanten op elkaar, de al gestikte zak bovenop.
Prik spelden rechtop in de stiklijn van deze zak. Het is handig om hier een snijmatje onder te leggen, om beschadiging van de ondergrond te voorkomen. Doordat je de spelden recht in de stiklijn door alle stoflagen prikt, ontstaan kleine puntjes die je dan met pen of krijt aan elkaar kan verbinden. Dit is de stiklijn van je tweede zak.

Hierdoor heb je beide zakken op precies dezelfde plek doorgestikt.

roezel broek maken

Stap 10 – extra stof wegknippen.

Knip de overtollige stof van de zak weg, zodat er geen diktes meer zijn die kunnen omkrullen door het wassen.

Stap 11 – volg de stappen van de sumsail: klik hier

Naai het broekje verder volgens beschrijving, inclusief het taille boord. Dit doe je tot het moment dat je de pijpjes gaat afwerken.

Stap 12 – bevestigen boorden aan de pijpjes.

In plaats van het omvouwen van de stof, wil ik boordjes aan de pijpjes. Daarvoor doe je het volgende:
Meet de omvang van de onderkant van je pijpjes. Voeg de gewenste naadtoeslag toe. Bepaal de gewenste netto lengte van je boord. Verdubbel deze en voeg 2 keer de naadtoeslag toe.

In mijn geval:
Pijp omvang gemeten aan de onderkant: 40 cm. (rondom) (40 cm + naadtoeslag)
Gewenste netto lengte van het boordje 4 cm. (per boord 8 cm vanwege het dubbel vouwen + naadtoeslag)
Naadtoeslag: 1cm.

2 keer knippen stofstrook: 42 x 10 cm.

Deze naai je vast zoals je een boord aan een mouw naait: je vouwt de korte kanten met de goede kanten op elkaar. Dan naai je de korte kant vast op de naadtoeslag. Vouw het boord dubbel, zodat de goede kant aan de buitenkant blijft. Je hebt nu een tunnel van 5 cm hoog en 40 cm breed.
Verdeel het boord in 4 stukken en de pijp ook. Leg de boord met de open uiteindes naar de rand van de pijp.
Stik deze vast.

Nu ben je klaar met je Sumsail!

sumsail voor meisjes

Bedankt Corneli voor deze super handige en uitgebreide uitleg!

Vergelijkbare berichten

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *