· · · ·

Een wieglaken naaien.

Een wieglaken naaien, hoe doe je dat nou? Iedereen doet het weer op zijn eigen manier, maar zelfs een beginner kan deze maken! Eerder maakten we al een gratis patroon van een kruikenzak die je hier kan vinden. Vandaag vertellen we hoe je een lakentje voor in het wiegje of ledikant kan maken.

Wat heb je nodig:

  • Wit katoen,
  • wit garen,
  • spelden,
  • naaimachine
  • en een schaar!

Welke maat?

Naai je een laken voor de wieg of een laken voor het ledikant? Deze maten schelen nogal! Als je dat weet… Dan weet je ook hoeveel stof je nodig hebt.

Een wieglaken is vaak 75 x 100 ( zonder naadwaarde, dat betekent zonder de centimeters die je eraf naait voor het leggen van de zomen)

Een ledikantlaken is vaak 120/150, maar dit kan per merk verschillen.

Stappenplan

Knip het laken naar de juiste maat. Dus een wieglaken knip je een rechthoek van 79 bij 105 (dit is inclusief naadwaarde).

Leg in elk deel van het laken een zoom. Begin met de onderkant, dan de zijkanten en daarna pas de bovenkant. Bij de bovenkant neem je iets ruimere zoom.

Vind je het lastig om een zoom te naaien? Kijk dan goed naar de foto’s hoe wij het hebben gedaan.

ledikantlaken naaien

Sla de stof van de zijkant 1 keer om zodat je een strook hebt van ongeveer 1 cm.

wieglaken naaien

Je vouwt de stof nog een keer om en dan zet je de zoom vast met spelden.


Tip: Als je de zoom gaat naaien, zet je voetje precies op de zoom en je naald helemaal naar links. Je naait dan met het voetje netjes over de zoom en de naald stikt hem dan mooi aan de zijkant door!

In de bovenstaande foto zie je hoe wij de hoeken hebben gedaan. Ook hier leg je gewoon een zoom in.

Let op dat de zoom van de bovenkant groter wordt dan de rest, ongeveer 2 a 3 cm. Doe eerst de onderkant, dan de zijkanten en als laatste de bovenkant.

Je kunt de zomen ook eers plat strijken, zodat ze mooi op hun plek blijven zitten en daarna naaien. Als je de zomen genaaid hebt, strijk je het lakentje nog even na en klaar ben je!

Wij hebben met een plotter het lakentje ook nog bedrukt! Hierdoor kan het niet te hoog worden gewassen, omdat er dan kans is dat de bedrukking los laat! Maar het geeft wel een gaaf effect! En sommige flex folies houden het makkelijk tot 60 graden in de wasmachine!

wieglaken naaien

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *