DIY,  Gratis naaipatronen

Wat is een goede beginner naaimachine? 10 TIPS!

Je bent op zoek naar een goede naaimachine, maar welke is de juiste? Door al die verschillende merken en prijzen, zie je door de bomen het bos niet meer. Wij zetten 10 belangrijke tips op een rij!

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je een naaimachine gaat kopen. Het is natuurlijk niet zomaar een aanschaf die je doet. Je wilt er nog jarenlang plezier van hebben!

Wat is je budget?

Budget is natuurlijk veel bepalend… Maar het wil niet zeggen dat je met een klein bedrag geen leuke naaimachine kunt kopen. Sommige zijn met een naaimachine van de Aldi begonnen en naaien er nog steeds op. Het is net waar je aan went en hoeveel plezier je eruit haalt. Toch hebben deze machines wel vaker moeite met dikkere en rekbare stofsoorten.

Beter iets duurder dan goedkoop?

Ook al weet je nog niet of naaien wat voor je is, zou ik je aanraden om toch voor iets duurdere machine te gaan. Deze verkoop je vaak ook nog goed en blijven hun waarde beter houden dan een goedkope. Een goedkope naaimachine koop je als snel voor 100 of 150 euro. Wat betere prijs/ kwaliteit verhouding is een machine rond de €300- 350. Deze kunnen vele stofsoorten aan en naaien toch een stuk fijner.

Singer als bekende beginner machine?

Vooral deze zie je veel in reclamefolders staan. De Singer naaimachine! Vroeger was Singer een goed merk en stond deze ook in een duurdere prijsklasse. Maar tegenwoordig kun je deze zien als de Kia of Dacia onder de naaimachines.. Hij doet het, maar heeft gewoon minder kwaliteit in het naaien. Ook kun je hier gerust 10 jaar mee doen.. Maar heb je iets meer ruimte in je budget dan is bijvoorbeeld deze Brother naaimachine ook een goede machine om mee te starten. Een tussenklasse, maar een goede naaimachine voor beginners.

Wat heeft een goede machine nodig?

Eigenlijk heeft een goede beginner naaimachine niet veel nodig. Natuurlijk kijk je of de machine er mooi uitziet en heel veel steken heeft, van allerlei snufjes is voorzien… Maar let op die ga je echt niet vaak gebruiken! Het enige wat je nodig hebt is een rechte steek, stretchsteek en een zigzag. Een automatisch knoopsgat is handig, maar geen pré! De machine moet natuurlijk wel wat kwaliteit hebben, dus stevig zijn; verschillende stoffen kunnen naaien en snel of langzaam kunnen gaan.

Merken en mooie machines

Er mooi uitzien is net als met auto’s.. Het voegt weinig extra’s toe, alleen voor het oog is dit fijn. Merken zoals; Brother, Paff, Bernina, Leeuwenstein en Janome zijn de meest bekende merken waar je goede dingen over hoort. Iedereen went zo aan zijn eigen merk. Mijn moeder naait graag met Bernina en heeft ooit een Janome geprobeerd. Maar deze had zoveel snufjes, dat ze er niet mee om kon gaan en ze de machine weer verkocht. Ik naai ook op een Bernina, maar zou net zo goed met een Paff, Leeuwenstein of wat dan ook kunnen naaien. Maar al met al… Ik gebruik ook de snufjes en de vele steken/technieken nooit. De machine heeft een handige ding dat het draad door de naald heen haald. Alleen ik heb hem nog nooit gebruikt.. Om maar even een voorbeeld te noemen. Allerlei snufjes en een prachtige machine, het is leuk maar niet alles gebruik je.

Naaimachine beginner

Mechanisch of elektronisch?

Bij een mechanische machine moet je alles zelf instellen en elektronische naaimachine helpt je automatisch op weg. Een mechanische zal dan ook wel goedkoper zijn dan een goede elektronische naaimachine. Voor een beginner maakt het niet uit. Ik geloof dat je zelf wel leert hoe je op een mechanische de steek moet instellen en de draadspanning om goed te naaien. Je moet het net zien als bij een auto.. Rij je automatisch of moet je zelf alles doen met de koppeling. Puur gebruiksgemak dus!

In een winkel eerst proberen

Voor goed advies kun je op zoek gaan naar een winkel in de buurt die naaimachines verkoopt. Deze kan jou adviseren welke naaimachine het best bij jou past. Plus dat je hem vaak eerst even uit kunt proberen en de verkoper alle dingen kan uitleggen. Daarnaast kun je de verschillen onder de machines proberen en daardoor ontdekken wat jij fijn vindt. Test alleen de machines binnen jouw budget, want er zal enigszins verschil zijn met een duurdere machine.

Tweedehands of nieuw

Persoonlijk ben ik voor nieuw en niet voor een tweedehands. Al hamert mijn moeder er altijd op dat een tweedehandse naaimachine van Bernina altijd nog beter is dan een nieuwe Singer. Dit doordat een naaimachine van het merk Bernina bijvoorbeeld veel meer kan hebben. Maar wees waakzaam. Het is net als een auto kopen… Hoeveel kilometers heeft de machine al eigenlijk gemaakt. Hoe oud is de machine? Zijn de producten die in de machine zitten nog te koop? Worden de machines nog verkocht? Als er iets kapot gaat.. Kan dit nog makkelijk gemaakt worden?

Een onderhoudsbeurt van een tweedehandse machine kan dan ook al snel vrij duur uitvallen. En net zoals bij een auto.. Als de naaimachine lang heeft stil gestaan, is het er echt niet beter op geworden!

Facebook

Ben je nog niet geheel overtuigd.. Kijk dan eens in de gratis Facebookgroepen: naaien voor beginners. De vraag voor een goede beginner naaimachine is hier al een aantal keer gesteld, dus dit kun je zo weer terug vinden.

Naaiplezier

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het naaiplezier wat je hoopt te krijgen bij een machine. Kun je een machine van iemand in de buurt proberen, zou ik dat zeker doen. Diegene kan jou ook uitleggen hoe het allemaal werkt. Maar je kunt natuurlijk ook genoeg op Youtube bekijken! Neem eventueel stofjes mee naar een winkel om te kijken welke machine beter naait! Want de één naait bijvoorbeeld veel met tricot/ rekbare stoffen en de ander naait liever met katoen.

Kortom, wil je een goede naaimachine voor beginners kopen? Koop dan één uit een tussenklasse van een goed merk. Hij heeft niet allerlei snufjes nodig als de machine maar zijn werk doet. Kijk of er een winkel in de buurt is voor goed advies. Ga je voor tweedehands? Kijk dan eerst of de machine nog gemaakt wordt en probeer hem eerst uit! Wij wensen je in ieder geval alvast heel veel naaiplezier toe!

Vind hier leuke en gratis naaipatronen!

Goede Voornemens 2020Goede Voornemens 2020

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *