·

Korte mouw zelf maken? Zo doe je dat!

Een korte mouw zelf maken? En je hebt alleen een patroon van een lange mouw? Die kun je makkelijk zelf aanpassen! Wij gebruikten een super leuk T-shirt patroon voor de zomer! Het vanzussies sweater patroon!

Wat heb je nodig om een T-shirt te maken?

Wist je dat het aanpassen van een lange mouw naar een korte eigenlijk helemaal niet moeilijk is?!

Je neemt het mouwpatroon en deelt dit in 3 gelijke stukken. Het bovenste is dan de korte mouw. Meet het wel even na met een T-shirt die je goed vindt zitten. De ene mouw is namelijk de andere niet. Vergeet nooit te kijken of de naadtoeslag is meegenomen in het patroon. Anders moet je bij de lengte 2 cm zoom erbij rekenen en aan de zijkant en bovenkant 1 cm naadtoeslag.

Daarna teken je de mouw over op patroonpapier en kun je de gewone werkbeschrijving bij het patroon volgen.

Hoe zet je een T-shirt in elkaar?

Zorg dat je de juiste naaimachinenaald er in zitten. Een T-shirt maak je vaak met rekbare stof en daarvoor heb je een stretchnaald nodig.

Leg het voorpand op de achterpand met de verkeerde kant naar buiten. Hier naai je namelijk op. Zo zie je aan de buitenkant de naden niet.

Speld de schouderdelen op elkaar en naai deze delen. Daarna werk je de stof af, zodat het niet gaat rafelen. Heb je geen lockmachine? Zet je machine dan op een zigzagsteek. En zigzag deze schouderdelen, want als je de mouw er in hebt gezet kun je hier niet meer bij. Als de stof niet rafelt, kun je de delen ook kort afknippen.

Als je de schouderstukken hebt afgewerkt, speld je de mouw op de juiste plek. Je legt het shirt helemaal open met de goede kant naar boven en neemt de mouw. In het patroon staan markeerpunten in de mouw en in het shirt. Je speld de markeerpunten van de mouw op de juiste punten in het shirt. Daarna naai je de mouw er in en werk je de naden weer af. Dit doe je ook bij de andere mouw.

Zorg dat bij rondingen de stof kort is afgeknipt/afgewerkt, omdat het anders gaat trekken.

Nu speld je de zijkanten op elkaar en naai je dit. Ook dit werk je weer af.

De mouw en zoom van de onderkant kun je op verschillende manieren afwerken. Door twee keer om te vouwen naar binnen en daarna netjes overheen te naaien. Of twee keer om te vouwen naar buiten (omslag effect) en de zijkant alleen vast te zetten.

Of af te werken met een tweelingnaald. Wil je weten hoe je dat kan doen? Kijk dan eens hier!

Als laatste werk je de hals af. Dit ligt er aan welk patroon je hebt gekozen.

Wil je het patroon in A0 formaat? Neem dan contact met ons op en mail naar: vanzussies@gmail.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *