· ·

Een Pietenmuts maken van stof? Zo doe je dat!

Een pietenmuts maken is eigenlijk heel simpel en hiervoor kun je zelf heel makkelijk een patroon maken. Het enige dat je nodig hebt is een groot en klein bord uit de keukenla voor het patroon van de pietenmuts. Maar hoe doe je dat dan? Ik heb gebruik gemaakt van rekbare stof, maar het kan denk ik ook prima zonder.

We hebben nu ook een patroon gemaakt! Voor kinderen en een babyborn!

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • optie voor eigen patroon maken: verschillende ronde voorwerpen bijvoorbeeld borden, onderzetters of placemats.
 • papier/ krant of patroonpapier
 • potlood of pen
 • stof
 • elastiek
 • veer
 • lijm
 • sierband
 • spelden
 • naaimachine
 • optioneel: Sierelastiek
pietenmuts maken van stof

Stap 1

Wil je zelf een patroon maken? Dat kan als je bijvoorbeeld geen printer hebt! Neem dan een krant of patroonpapier om het patroon van de pietenmuts op te tekenen.

Voor het maken van een pietenmuts gebruik je een gewoon broodbord (+- 20 cm doorsnede) en een groot plat bord of een ronde placemat, liefst zo groot mogelijk (30/35 cm). Trek deze over op het papier en knip dit uit. Zie foto

In het voorbeeld hierboven zie je een kommetje. Deze heb ik gebruikt voor het maken van een muts voor de babyborn, Het kommetje heb ik samen met een iets groter bord gedaan, zodat je hetzelfde principe krijgt. Als je het kommetje weg denkt zie je twee lijnen. Een lijn van het broodbord en een lijn van het grote bord.

Vervolgens leg je het grote bord van 30 a 35 cm op een stuk papier en knip je dit ook uit, zodat je twee rondingen krijgt.

Je hebt er nu 1 met in het midden een gat en 1 zonder.

Stap 2

Leg de dichte ronding op de stof en knip dit uit. Je kan de stof dubbel leggen, zodat je gelijk 2 rondingen hebt en bij de ene ronding alleen nog de binnenkant hoeft uit te knippen. Bij de volgende stap laten we zien hoe dat moet. Let op het patroon is inclusief naadwaarde!

Pak het patroon waar je de binnen ronding hebt uitgeknipt en leg deze op 1 van de rondingen. Speld het vast en leg het dubbel, zodat je het beter uit kunt knippen.

Hier had ik geen naadwaarde genomen, maar dit raad ik wel aan!
Als je geen spelden hebt, kun je ook prima knijpers gebruiken 😉
Je hebt nu een dichte en eentje met een open binnenkant
Stap 3

Plaats het sierband op de dicht kant en speld dit vast. Naai het daarna aan de pietenmuts vast. Speld daarna het andere deel vast en naai dit ook.

Stap 4 en 5

Leg de goede kant van de stof, van de ronding tegen de goede kant van de pietenmuts. Speld dit rond en speld op een plek dat jij dit mooi vind ook de veer mee. Je kunt de veer ook vast lijmen aan de muts.

Naai dit vast en vouw daarna de binnenste cirkel +- 2 cm naar binnen. Speld dit vast, maar let op met naaien dat je een klein gaatje open houdt. Hier doe je namelijk met een veiligheidsspeld een stukje elastiek door.

Optioneel: Je kunt er ook sierelastiek tegenaanzetten i.p.v. een tunneltje voor een elastiek te maken.

TADAAA! Jouw eigen pietenmuts!

Baret maken

Op zoek naar nog meer leuke ideeën rondom Sinterklaas?

Kijk dan eens even hier!

Pepernotenstrik maken

Duurzame cadeautips

5 gratis vernieuwde printables voor Sinterklaas

Leuke Sintprintables

Vergelijkbare berichten