·

Beanie naaien?! Vind hier de Tutorial met gratis patroon!

Een beanie naaien kun je eigenlijk op twee manieren doen. Je kunt kiezen voor een enkele of een dubbelzijdig mutsje die aan twee kanten te dragen is. We leggen in deze blog beide mutsen uit, met gratis patroon!

Enkele muts

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

Deze babymuts heb je zo gemaakt! De enkele muts kun je ook maken als je net begint met naaien. Je werkt de onderkant af met een stukje boordstof.

Nodig:
 • 20 cm joggingstof/ jersey (ligt wel een beetje aan de grote van het mutsje)
 • +- 10 cm boordstof
 • stretchnaald
 • schaar
 • patroon (zie verder)
 • garen
 • spelden
 • naaimachine
 • Ela patroon

Knip het ELA patroon 2 keer uit. Let op! Knip de muts helemaal rond en laat het V stuk er aan zitten! Daarna vouw je de delen dubbel en naai je de V vorm erin. Zie het gele gedeelte in de foto!

babymuts naaien

Vervolgens leg je de stukken open en op elkaar (goede kant op goede kant). Speld de zijkanten in het rond vast (zie de gele lijn hieronder).. Naai dit vast en knip alles langs de kanten kort af.

babymuts

Neem 80% van de hoofdwijdte voor de lengte het boordje en 10 cm hoog. Naai het boordje net zoals je een boord op een broekje zet. Heb je het boord geknipt? Leg de uiteinden op elkaar en naai dit dicht. Vervolgens vouw je het dubbel en deel je het in vier stukken. Het mutsje deel je ook in vier delen en je zet de boord op de vier delen vast van het mutsje! Naai dit vast en voilà! Je babymuts is klaar!

baby muts maken
Enkelzijdige muts met boord

Dubbelzijdige beanie

Deze beanie is dus aan twee kanten te dragen! Hij gaat net iets anders dan de enkelzijdige en je hebt iets meer stof nodig.

Het ligt er natuurlijk aan hoe lang je de babymuts wilt hebben. Je kunt er ook een ´slouchy beanie´ van maken door het patroon iets te verlengen. Per grote van het kind is dit weer verschillend. Maak de beanie niet te groot voor de baby of te lang i.v.m. het gevaar dat het over het gezichtje heen gaat als het afzakt. Hou hier wel rekening mee..

Wil je echt een afzakmuts maken, verleng dan ongeveer 8 cm de muts. Verleng anders het patroon 5 cm. Je maakt dus het mutsje 5 cm langer en houdt de breedte van het mutsje aan. Knip hem ook iets ruimer, omdat je altijd wel een halve cm weg naait en het zou jammer zijn als hij te klein zou worden.

Nu knip je het patroon 4 keer! Zie foto hieronder.

beanie

Maak nu de V in alle halve rondjes, zoals we eerder hierboven uitgelegd hebben bij de enkelzijdige muts helemaal bovenaan in deze blog.

Als je dat gedaan hebt zet je de witte stukken aan de zwarte stukken.

tutorial beanie
tutorial muts

Nu leg je de twee stukken op elkaar. De witte op de witte kant en de zwarte op de zwarte.

hoe maak je een muts

Je naait helemaal in het rond, maar let op: Laat ergens een stukje open om te keren!

mutsen naaien

Je naait nu weer helemaal rond, maar laat een klein stukje (zie pijl) open om te keren!

beanie naaien

Na het omdraaien naai je het stukje bij de pijl dicht. Dit kan met de hand, maar je kan er ook een labeltje tussen doen en daarna dichtnaaien met de machine!

beanie naaien

De beanie is nu aan twee kanten te dragen!

Wist je dat we ook een leuk patroon hebben voor een knoopmutsje? Deze kun je hier vinden!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Hoi,

  Super leuk mutsje. Waar komt het zwarte satijnlint met witte ster aan de zijkant vandaan? Ik zoek dat al een tijdje, maar ik kan het nergens vinden.

  Groeten!

 2. Jorien schreef:

  Leuk! Dank voor dit patroon 🙂 ik wil deze graag maken, en heb twee vragen: het patroon is zonder naadwaarde toch? En is de grootste maat, maat 46 en de kleinste 36?

  1. Er zit idd geen naadtoeslag in dit patroon en de 36 is het hoofdomtrek van het hoofdje. Dus tot maat 46 hoofdomtrek. In de nieuwste blog over de mutsjes staan het patroon tot hoofdomtrek maat 48 dacht ik… en daar staan ook de richtmaten bij voor welke leeftijd.

 3. Bij de omkeerbare branie, vouw je na het rond naaien van beide delen, de delen dubbel? Om ze dan weer rond te naaien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *