zakken in broek maken
DIY,  Gratis naaipatronen,  Naaitutorials

Zelf zakken in een broek maken? Naaitutorial

De flared pants is mijn favoriete patroon en deze keer heb ik er zakken in gemaakt! Naast zakken in de broek maken, wilde ik mezelf nog meer uit dagen en daarom maakte ik ook lusjes aan de band en een streep (lengtebies) in het midden van de broek. Hoe je dat allemaal kunt maken, ga ik proberen goed uit te leggen in deze blog!

Wat heb je nodig om een broek met zakken zelf te maken?

Natuurlijk allereerst een naaimachine 🙂

Voor draagmaat 36-40 heb je +-1,5 meter rekbare stof nodig en een speciale naald voor rekbare stof! Dit naait namelijk een stuk fijner en je hebt veel meer kans dat het stiksel goed blijft.

Je kan er ook nog voor kiezen om elastisch garen te gebruiken, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb met Gutermann garen een goed ervaring en die is ook voor rekbare stoffen goed te gebruiken.

Het stofje lag al een tijd in de kast te “verstoffen”.. Ik had het ooit op de stoffenbeurs gekocht voor een paar euro per meter. Dat zijn de leukste projecten!

Het patroon van de broek

Het basis patroon van de flared pants! Deze is nu te koop in onze Etsy shop!

Het patroon heb ik wel iets aangepast, want die is gebaseerd op rekbare stof. Deze stof was iets minder rekbaar! Meet daarom jezelf altijd even na. Kijk of de lengte van de broek goed is. (Het patroon is zonder naadwaarde dus rekenen minimaal 2 cm zoom aan de onderkant).

Meet je bovenbenen op en kijk of het patroon de bovenbeen net zo breed is. (voorpand + achterpand van is samen 1 broekspijp). Met hele rekbare stof mag hier wel +- 5 cm tussen zitten.

flared pants met zakken

Leg het patroon op de stof. Zorg dat de onderkant van de broekspijpen recht op de stof ligt. Op de foto slecht te zien, omdat deze schuin genomen is. Speld het patroon vast en knip het uit.

Zakken toevoegen:

Je kan op twee manieren zakken in de broek maken. Manier 1: Aan het patroon zelf zakken toevoegen. De zakken kun je in het voorpand (op patroonpapier) tekenen. Zie afbeeldingen!

De nepgulp heb ik er ook zelf aangetekend op gevoel. Het is net wat je zelf mooi vindt! Jij maakt de mode! En tegenwoordig kan alles. Het leukste is vooral dat je het allemaal zelf kan maken. Vooral durven..

zakken in broek tekenen
1e lijn van de zak tekenen
broekzakken maken
Daarna de twee zakdelen uit de stof knippen.

Of manier 2: gelijk de zakken op het voorpand van de broek tekenen en uitknippen. Ik hoop aan de hand van de foto’s het duidelijk uit te leggen.

Meet het zakdeel van een bestaande broek aan de voorkant. Teken dit stukje op het voorpand van de broek en knip het daarna eraf. Bewaar dit stukje!

broekzakken

Je hebt straks twee zakdelen nodig om 1 broekzak te maken…

Pak weer even de bestaande broek en keer hem binnenste buiten. Teken de zak aan deze kant na op overige stof, niet op je broek!

Knip deze zakken 2 x en 2x gespiegeld.

broekzak maken

Neem 1 zakdeel zoals hierboven op de foto. 1 stukje stof naar boven en 1 stukje stof gespiegeld naar beneden.

Dan pak je het stukje van het voorpand dat je eraf hebt geknipt en leg het op het zakdeel en knip hier langs. Nu heb je zakdeel 2 gemaakt.

Op de foto hieronder 4 stukken. 1 stukje van links hoort bij 1 van rechts. Samen is het 1 broekzak.

Het linker zakdeel op de foto heb je eerst nodig!

Leg nu het linker zakdeel op het voorpand van de broek. Dit is het eerste deel dat je gaat naaien. Hierna knip je het kort af en vouw je het naar achteren.

Op de foto zie je ook de nepgulp. Deze had ik er per ongeluk afgeknipt, dus moest ik er weer aan naaien…

zakken voor broek maken

Naai het goed vast, knip de draadjes af en de overige stof naast de steek kort af. Vouw het naar achteren.

broekzakken

Stik nu het stukje waar de pijl naar toe staat door. Je naait als het ware het eerste zakdeel vast.

Nu heb je het tweede zakdeel ( de rechter van de zakdelen foto) nodig! Je draait het voorpand om en legt het zakdeel over het eerste deel heen. Speld dit vast, maar let op dat je de zak niet aan de broek vast maakt!

Kortom pak je dus het eerste zakdeel en daar speld je het tweede deel aan vast. Niet aan de broek vast spelden!

Naai dit!

Yes, de eerste broekzak is klaar! Dit doe je dus ook bij het andere voorpand. Herhaal de stappen van twee tot zeven! Zet ze wel even vast met een speld aan de bovenkant en zijkant, zodat ze niet los gaan hangen en je straks met de broek in elkaar zetten hier rekening mee houdt.

broek naaien

Broek in elkaar zetten.

Daarna leg je het voorpand op het achterpand. Let op dat je zakken van je broek er goed tussenkomt. Daarna naai je de zijnaad dicht. Daarna speld je vanaf de onderkant naar het kruis toe. Het voorpand zal je bij het kruis iets moeten uitrekken om op elkaar uit te komen. Dit maak je ook vast. Dan heb je precies één broekspijp genaaid.

Herhaal dit.

Leg nu 1 broekspijp met de goede kant naar buiten en 1 met de verkeerde kant naar buiten. Stop die met de goede kant in de broekspijp die binnenstebuiten ligt. Leg de bovenste naden zoals op de foto op elkaar. Nepgulp op nepgulp en kruisnaden op elkaar. Speld dit goed vast en naai dit. Zorg dat de naden op elkaar komen.

zakken in broek maken

Naai daarna de nepgulp aan de binnenkant als je die ook gemaakt hebt in het patroon. Voor dames vouw je gulp naar rechts.

nepgulp maken

Optioneel: Sierbies in je broek maken

Wil je in het midden een streep/lijn/sierbies in je broek maken? Werk dan eerst de zoom van de broekspijpen af. Ik heb de zomen met plakzoom geplakt. Lekker makkelijk!!

Let wel op dat je dit (1cm) mee rekent in je patroon! Bij veel stretch zal dit niet veel uitmaken, maar pas de broek tussendoor en kijk of er nog ruimte is om de bies er nog in te maken. Daarna strijk je de lijnen in de broekspijp , zodat je precies weet waar de lijn moest komen. Je vouwt de broekspijp dubbel op de gestreken lijn en legt hem onder de naaimachine. Het voetje van je naaimachine doe je precies tegen de hoek aan en je zet de naald helemaal naar rechts. Als je netjes naar beneden naait, krijg je een hele mooie sierbies/streep in je broek.

Als laatste de band erop zetten

Daarna naai je de naad van de tailleband aan elkaar! En vouw je deze dubbel. Als je lusjes tussen je broekspand wil maken, doe je dat eerst voordat je de band erop zet. Deze speld je er namelijk tussen.

broekzakken in broek maken

Ik maakte van restjes stof 5 lusjes en streek deze met zoomband eerst plat op elkaar. Daarna ging er met de tweelingnaald overheen. (+- 10 cm bij 3 cm). Drie aan de achterkant en 2 aan de voorkant. Ik keek het af bij een bestaande broek.

De naad van de band speld je op de middenachternaad van de broek. Daarna verdeel je de band goed over de broek heen. Let weer op je zakken in je broek! Dat deze wel zonder plooien op hun plek blijven. Dit kun je doen door een dwarsspeld te zetten op de plekken waar de zak moet blijven zitten.

zakken in broek maken

Laat een stukje open voor het elastiek! Met een veiligheidsspeld haal je heel makkelijk het elastiek door de band heen.

Naai het elastiek vast en het gaatje dicht.

VOILA! Jouw eigen broek met zakken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *