free printables,  Ouderschap,  Persoonlijk

Dagritme kaarten voor peuters en/ of kleuters

Gisteren was het een vreemde dag en misschien is vandaag nog vreemder! Want er wordt niet gevraagd om vakantie te houden, maar juist thuisonderwijs te geven in verband met Corona. Want het is belangrijk dat de ontwikkeling van je kind(eren) doorgaat en niet stil blijft staan. Je hebt vast al genoeg tips gehad om minstens de komende week of weken aan het werk te gaan met allerlei materialen.

Maar hoe kom je die weken door zonder dat je knettergek wordt van vragen, gezeur en beperkte schermtijd? Dat je zelf de was wilt doen zonder dat broertjes of zusjes ruzie met elkaar krijgen.. Dat er vooral rust heerst.

Rust krijg je door ritme!

Structuur in de dag is voor veel kinderen erg belangrijk! Door een dagritme aan te brengen, weten de kinderen namelijk precies waar ze aan toe zijn. Gisteravond maakte ik een aantal simpele dagritme kaarten, ik gaf ze een kleurtje en een mooi zichtbaar plekje in huis. Je kan ook zelf met de kinderen kaarten maken. Dan heb je direct een leuke taal en tekenopdracht. Maar voor kleuters kan dit nog best lastig zijn en daarom kun je hier onze simpele versie downloaden!

Wij doen het zo!

Samen met de kinderen maken we een ochtend ritme en hangen daarbij de kaarten op. De kaarten heb ik 2 keer uitgeprint, zodat ik voldoende activiteiten had. Na het middageten gaat de jongste naar bed en maak ik een nieuw ritme met de oudste voor de middag/avond. Ik geef hem dan ook een stukje vrijheid en laat hem kiezen uit een aantal activiteiten. Spelen kan ook een spelletje samen zijn. Maak gerust eigen kaarten of kaarten erbij..!

Download de kaarten HIER in PDF

Download de kaarten HIER in Word

Wil je bijvoorbeeld de was doen? Of schoonmaken… kies dan een activiteit uit die je kind zelfstandig kan en overleg hoe lang hij/zij daaraan gaat werken. Zet eventueel een alarm of timerapp (kids timer) op je telefoon, zodat je kind weet hoe lang hij/zij rustig moet werken. Dit om ook vooral de rust te bewaren en het kind te leren om rustig en zelfstandig iets te kunnen doen zonder iets te vragen. Voor jonge kinderen blijft het wel belangrijk dat je hiervoor een korte tijd geeft en dit langzaam uitbouwt naar wat passend is bij het kind.

Enne.. Wij doen ook maar wat he 😉 We geven gewoon wat handvaten om er samen een goede tijd van te maken. Je kunt dit!

Voor als de scholen weer open mogen gaan heb je deze vast weer nodig!

Wil je meer over ons weten? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *