Lifestyle,  Ouderschap,  Persoonlijk

Waarom interactief voorlezen zo goed is!

Je weet vast al wel dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. Er wordt daarom aangeraden om zo jong mogelijk te starten. Kinderen leren van voorlezen namelijk nieuwe woorden en maken kennis met verschillende thema’s van boeken. Maar hou het niet alleen bij voorlezen…Want zodra kinderen kunnen praten is interactief voorlezen is nog belangrijker!

Interactief voorlezen betekent eigenlijk dat je in gesprek gaat met je kind. Je stelt bijvoorbeeld vragen over de bladzijde van het boekje of juist over de voorkant: “Waar denk je dat het boekje over gaat?”

Laat je kind vertellen!

Denk ook aan synoniemen. Gebruik dus verschillende woorden en herhaal veel. Kinderen moeten soms vaker een woord horen om de link te leggen tussen het plaatje en het woord.

Vraag bijvoorbeeld waar de muis is en laat ze het aanwijzen. Of vraag wat hij aan het doen is. Zo kun je op verschillende manieren een gesprek met je kind aangaan.

Stel verschillende vragen

Voorlezen kun je op verschillende momenten doen. Op maandag neemt onze oudste zoon vaak een nieuw boekje van school mee. We maken hier altijd een feestje van! We noemen dit ook wel theetijd! Dan krijgen de kinderen thee met een koekje en ga ik voorlezen uit het nieuwe boek. Ze vinden dit fantastisch!

Of als avondritueel.. Het is wel belangrijk dat je ook echt de tijd er voor neemt. Lees rustig voor, stel vragen en geef de kinderen ruimte om te vertellen! Dan worden kinderen zelf ook rustig en nemen ze veel meer op.

Geef zelf het goede voorbeeld!

Misschien ben je niet zo’n lezer en zit je liever op je telefoon krantenartikelen te lezen. Juist door een echte krant te lezen of folders door te bladeren wek je bij je eigen kind interesse.

Voorlezen is leuk, maar ook zeer waardevol! Het is goed voor de woordenschat ontwikkeling, concentratie en je prikkelt de fantasie van je kind!

Ben je op zoek naar echt een leuk voorleesboek? Op dit moment is hier Een huis voor Harry erg populair! Dat komt omdat er ook een hele leuke app bij zit die het boek levend maakt.

interactief voorlezen met harry

Kleine momenten, maken grote herinneringen!

Wist je dat we ook een hele leuke printable hebben gemaakt van het alfabet? Deze kun je hier gratis downloaden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *