Onzekerheid kinderen: Boost het zelfvertrouwen!

Onzekerheid bij kinderen komt steeds vaker voor. Er wordt veel van kinderen gevraagd. Denk aan het functioneren op school, bij de kinderopvang, voetbal, muziekles, noem maar op.

Select Flight 1 2023Select Flight 1 2023

Het begint al bij het juiste lijntje volgen op het consultatiebureau of het onderling vergelijken. De onzekerheid die gevoeld wordt bij moeders, voelen kinderen haarscherp aan! Maar wat als je kind erg onzeker ergens van wordt? Of als het kind niet meekomt op school en het zelfvertrouwen een dikke deuk oploopt! Wat kun je weer doen om dit terug te krijgen?

De onzekerheid herkennen

Het kan zijn dat je niet eens merkt dat je kind onzeker is. Of dat je denkt waarom doet hij zo raar in een nieuwe situatie? Sommige kinderen kroppen hun frustratie op en krijgen dan plots een woede uitbarsting. Onzekerheid kan zich op verschillende manieren uiten. Let vooral op de houding van je kind. Je kan hier namelijk veel van leren en uithalen! Jonge kinderen die zich niet kunnen uiten, worden vaak boos of laten dwars gedrag zien. Maar ook oudere kinderen kunnen onverschillig reageren om hun onzekerheid te verbloemen. Vaak komt dit door opgekropte gevoelens van onzekerheid die een kant uit moet.

Heeft jouw kind moeite om de dagen van de week uit elkaar te houden? Wij maakten hiervoor een gratis printable. Deze kun je hier vinden.

Het moedergevoel!

Volg je hart, want dat klopt, maar daarboven zit nog je moedergevoel! Je ziet vaak aan je kind dat iets hem belemmert of tegenhoudt om zichzelf te kunnen zijn. Onze zoon had veel moeite met zijn spraak waardoor spelen met andere kinderen niet soepel liep.

Op vierjarige leeftijd was onze zoon nog onverstaanbaar vergeleken bij zijn leeftijdsgenootjes.. Vaak kwam hij niet uit zijn woorden of kon hij een verhaal niet meer na vertellen. Als hij niet uit zijn woorden kwam werd hij gefrustreerd en probeerde ik op allerlei manieren te vragen of hij het opnieuw wilde vertellen. Maar meestal werd hij erg boos of zag ik hem klein worden en zei hij niets meer. Zijn zelfvertrouwen werd steeds meer op de proef gesteld en ik zag hem steeds onzekerder worden. Mijn gevoel zei dat er meer aan de hand moest zijn en daarom wilden we hem graag verder laten onderzoeken.

Mijn onderbuik gevoel klopte. We zijn hier direct mee aan de slag gegaan en we zien dat het steeds beter gaat. Volg dus altijd je moeder of vadergevoel!

Alles op zijn tijd!

Het kan zijn dat door je kind door omstandigheden erg onzeker is geworden. Natuurlijk wil je als ouder dit graag snel oplossen en het liefst de onzekerheid zo snel mogelijk wegnemen. Maar dit heeft echt wel even tijd nodig. Let wel op dat je er iets mee doet. Vraag gerust aan verschillende mensen (experts) om hun mening.

Gun je kind de tijd om weer zelfvertrouwen te krijgen!

Alle puzzelstukjes vielen op een gegeven moment in elkaar! Vaak heb ik gevraagd om verschillende meningen. Maar iedereen zei dat het wel goed kwam. En dat is ook zo! Het gaat dan wel met hobbels en wat bochten, maar alles komt goed op zijn tijd! Maar geef vooral je kind ook de tijd om te leren om met zijn onzekerheid om te gaan en weer zelfvertrouwen te krijgen! Je kunt je kind ook een weerbaarheidstraining geven! Met deze training geef je je kind meer weerbaarheid, rust en veiligheid!

Geef het goede voorbeeld

Het begint bij jezelf! Zoals ik al eerder in het artikel schreef, voelen kinderen haarscherp aan hoe jij je voelt. Ben jij van nature erg onzeker, dan kun je dat ook overbrengen naar je kind. Wist je dat je het ook onbewust kunt vergroten? Bijvoorbeeld als het zich nog niet kan aankleden en je zegt; Schiet nou eens op, je kan ook niks! Terwijl je hier echt niet mee bedoelt dat het helemaal niets kan. Maar we doen nog wel eens uitspraken die kinderen kunnen kwetsen…Ook al hebben we dat helemaal niet door! Laat het kind vooral zichzelf kunnen zijn! Fouten maken mag, want daarmee laten ze zien dat ze het proberen. Geef direct een positieve opmerking als het niet lukt.

onzekerheid bij kinderen
Ga in gesprek!

Waar de onzekerheid vandaan komt, kun je als snel ontdekken bij oudere kinderen om in gesprek te gaan. Bij jonge kinderen is dit natuurlijk een stuk lastiger. Waar komt het gedrag vandaan? Hoe moet je er mee omgaan? Jij kent je kind het beste, maar als je ziet dat zijn/haar zelfvertrouwen verdwijnt, ga dan op zoek naar iemand die je hierbij kan helpen. Ga in gesprek met iemand van het consultatiebureau . Maar ook bij oudere kinderen is het belangrijk dat de leerkracht het weet, zodat hij/zij daar rekening mee kan houden en ook op school je kind kan helpen!

Tot slot

Hoe groot of klein… Een compliment is altijd fijn! Kijk wat je kind wel kan en waar het goed in is. Geef vooral veel complimenten! En laat merken dat fouten maken mag!

Vind je het leuk om meer over ons te weten te komen? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *