Snel & Easy een wiegdeken maken? DIY

Een wiegdeken of ledikantdeken is niet moeilijk om te maken en hoe leuk is het als je baby onder jouw eigen gemaakt dekentje ligt?! Het enige waar je aan moet denken is het kiezen van de juiste stoffen, zodat het deken veilig is.

Wil je ook graag een bijpassend lakentje maken of een kruikenzak? Klik hier voor het laken en hier voor de kruikenzak!

Baby uitzet

Veiligheid en stofkeuze

Ik koos voor een wafelstof. Deze stof is gemaakt van 100% katoen en heel geschikt voor babydekentjes. Daarnaast liet ik me voorlichten in een stoffenwinkel om de hoek, omdat ik graag een dikkere stof er tegen aan wilde zetten.

wat heb je nodig:

Fleece leek me wel mooi, maar fleece is polyester en hierdoor eigenlijk niet geschikt voor een wiegdeken. Er is wel een mooi alternatief alleen is deze stof duurder, maar alles voor de veiligheid van jouw kleintje toch! De stof vind je hier!

 • Stof voor onderkant en bovenkant van het deken. Voor een wiegdeken zonder motief kun je ruim 75 cm kopen. Met motief die niet draaibaar is koop je ruim 1 meter. Voor ledikant ruim 1,50 meter.
 • Wiegdeken is 75 bij 100 en ledikantdeken is 100 bij 150
 • Schaar
 • Liniaal
 • Spelden
 • Naaimachine
 • Garen
 • Labeltje
 • Krijtje, uitwasbare stift

Was de stoffen eerst voordat je ze gaat gebruiken. Katoen krimpt namelijk!

Tekenen en knippen

Wil je een wiegdeken of ledikantdeken maken? En precies de exacte maten aanhouden? Knip dan 1 cm extra om je stof heen, want als je naait, naai je er meestal 1 cm vanaf en dan heb je precies de juiste maat. Je kunt het dekentje natuurlijk ook groter of kleiner maken.

Tip: Heb je twee dunne stoffen? Je kan ook de onderkant een stuk open laten om er een dekentje in te stoppen voor koude dagen!

Meet met je liniaal de maten en trek de lijnen netjes met een krijtje of uitwasbare stift aan de verkeerde kant van de stof. Super handig, want zo zie je precies waar je straks naaien moet. Knip de stoffen langs de lijn uit en leg ze met de goede kanten van de stof op elkaar. Je kijkt dus tegen de verkeerde kant van de stof aan.

Babydeken
Dwarsspelden, makkelijk om overheen te naaien.
Maar vergeet ze er niet weer uit te halen!

Spelden en naaien

Speld de stoffen op elkaar (aan de verkeerde kant van de stof naai je!) met dwarspelden. Als je op deze manier de spelden in de stof steekt, dan kun je er overheen naaien zonder ze eruit te moeten halen.

Let op dat je een stukje open laat om te keren. Als je het lastig vindt om hoeken te naaien, ga dan helemaal rechtdoor en start op de hoek weer opnieuw. In principe hoef je de binnenkant niet af te werken, maar wafelkatoen kan nogal rafelen dus kun je (het na het naaien), aflocken of met een zigzag bij de naad langs gaan.

Tip: Als je niet zo goed bent met de de stof op de hand dicht te naaien, laat de opening dan aan de bovenkant en stik dit later met de naaimachine netjes door.

Wiegdeken
Laat een stuk open om het dekentje te keren!

Als je de stof hebt gekeerd kun je op twee manieren het open stuk weg werken. Dit kun je dichtnaaien met de hand of netjes doorstikken met de naaimachine. Ik heb er nog een labeltje op genaaid en vond dit het dekentje net even afmaken!

Ledikantdeken

Wil je meer over ons weten? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Hallo.
  Wat is het dekentje mooi geworden.
  Op een of andere manier verschuif het bij mij ik gebruik jersey en badstof tegen elkaar.
  Hoe krijg ik dat mooi genaaid?

  1. Dag Reina,
   Heel veel spelden dwars zetten, zodat de stof niet kan verschuiven.
   Als je spelden dwars in de stof zet, kun je er namelijk voorzichtig overheen naaien.
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *