· ·

Gratis patroon Overslagrok| Download nu!

Naaipatroon overslagrok Sara

Ben je op zoek naar een mooi en gratis patroon voor een overslagrok? Dan is het naaipatroon Sara iets voor jou! Deze overslagrok is een heerlijke, luchtige rok voor de zomer en je kunt hem zelf aanpassen naar een wikkelrok! Het patroon is geschikt voor niet rekbare stoffen. Heerlijk voor de zomer dus!

Een overslagrok kun je maken met of zonder volant! Ik ben 1.70 meter en de rok valt bij mij over de enkels! In principe is de roklengte ongeveer 1 meter. Deze kun je naar wens aanpassen.

We hebben eerder al een zeemeerminrok gemaakt en de uitleg kun je hier vinden!

De overslagrok is te maken van niet rekbare stof! Maar zal gerust ook met een jersey of tricot te maken zijn. Dan kun je prima een maatje kleiner nemen en knippen zonder naadwaarde, als de stof een flinke rek heeft, zoals tricot.

Ik heb ongeveer voor de Sara rok ongeveer 2 meter stof gebruikt.

Wat heb je nodig voor Sara?

  • 2,5 meter/ 2 meter niet rekbare stof
  • Naaimachine
  • spelden of de super handige wonderclips ( koop je hier)
  • garen (ik gebruik altijd gutermann, vind je hier)
  • Elastiek
  • Stofschaar
  • Stappenplan Sara
  • Patroon Sara

Hieronder vind je het patroon en deA0 versies. Het stappenplan van de Sara verschilt met die van de blog. We hebben namelijk twee verschillende versies hebben gemaakt. Bekijk wat voor jou het beste uitkomt.


Gratis patroon overslagrok Sara

Het gratis patroon van de overslagrok heeft twee delen, de rok en het volant. Volg het stappenplan en kijk echt even welke maat jij moet gebruiken voor de overslagrok. Deze kun je vinden bij het stappenplan te volgen. Je vindt in het stappenplan het maattabel!

Zelf zit ik een beetje tussen maat M en L in met kleding. Ik heb bij deze rok een maatje L gepakt zonder naadwaarde toe te voegen. Maar er zat een klein beetje rek in mijn stof, waardoor ik de taille toch nog iets heb ingenomen. Met een rekbare stof moet je altijd een beetje oppassen, want deze kan dus groter uitvallen door de rekbaarheid.

Dit naaipatroon is gemaakt voor niet rekbare stoffen. Gebruik je toch een rekbaar stofje? Dan kan het zijn dat de rok ruimer uitvalt. Omdat er gewerkt wordt met elastiek in de tailleband, kun je ook prima een rekbaar stofje gebruiken.

Bovendien raden we aan om tussendoor altijd even te passen of de rok goed valt.


Het patroon van de overslagrok is geschikt vanaf maat XS tot XL. Check altijd even het maattabel! Meten is weten 😉

Het naaipatroon:


Tailleband:
Voor het elastiek neem je de lengte van je taillewijdte – 5 cm. Maar je kan natuurlijk ook een soort lint maken en die vast maken aan de bovenkant, zodat je de overslagrok kan knopen. Heerlijk voor naar het strand!
Achterkant:
Midden achter leg je tegen stofvouw of je knipt deze twee keer, maar je krijgt dan wel een naad in de achterkant van de rok.
Voorkant:
Leg de stof dubbel en daarna het patroon erbovenop, zodat je dit kan knippen. (Of 1 keer knippen en daarna patroon gespiegeld knippen).In elkaar zetten


Begin met de voorpanden van de rok. Deze naai je vast aan de zijkanten van de achterkant. Dus je zet het rechte stuk van de zijkant van het voorpand aan de zijnaad van het achterpand. Vervolgens werk je dit netjes af met een locksteek of zigzagsteek, omdat aan de onderkant en zijkant van de rok de volant komt. Je kunt natuurlijk de volant ook weglaten. Let op bij een vrouw valt de overslag: rechts over links.Volant


Speld midden achter aan elkaar van de volant en naai dit vast. Vervolgens werk je de naad af met een locksteek.
Begin in het midden van het achterpand en start met middenachter van de volant..

Kijk of het volant goed uitkomt. We hebben de volant aangepast, door helemaal naar boven te laten lopen. Maak de volant aan de rok vast. Werk het gelijk af met een locksteek. De volant kun je afwerken met een locksteek of rolzoom.


Overslag

Pas nu de rok en kijk of er nog aanpassingen nodig zijn. Let op dat de rok wel over je heup heen moet en de tailleband altijd eerst even moet passen. Hieronder nog een creatie van de Sara! Ben je benieuwd naar de andere? Deze staat in ons stappenplan.

overslagrok maken

Gebruik #overslagsara

Wij zijn heel benieuwd hoe jouw Sara is geworden! Deel je dit met ons op social media? #overslagsara

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *