Rok tekenen moeilijk? Zeker niet! Free tutorial!

Laatst zag ik een plaatje op Pinterest en zocht daar een patroon bij. Het model leek wel op een zeemeerminstaart. Daarom de naam zeemeerminrok! Met het plaatje ging ik naar mijn moeder. Ze gaf me het vertrouwen om de rok weer helemaal zelf te tekenen, want daar leer je toch het meeste van? Natuurlijk ging het niet van een leien dakje. Ik liet haar een aantal keer het proef patroon zien en moest het wel een paar keer aanpassen! Daarom hebben we voor jullie de stappen uitgewerkt hoe je makkelijk deze rok zelf kan maken!

Wat heb je nodig?
 • stof: Ruim twee keer de lengte van je rok. Neem een mooie stevige jersey, tricot of French Terry zoals deze
 • Elastiek 4cm breed (nodig taillewijdte)
 • patroonpapier, liniaal, potlood
 • centimeter
 • garen
 • schaar

Het ging om dit plaatje.. De rok heb ik uiteindelijk wijder gemaakt, omdat je er anders niet in kan lopen?

zeemeerminrok
Bron: Pinterest
Patroon tekenen

Je hebt nodig voor het patroon;

 • de taillewijdte
 • de heupwijdte
 • lengte van taille tot heup
 • de lengte van de rok
 • de lengte van de heupwijdte tot aan je knie

De uitleg van het patroon kun je vinden op onze (Instagram) IGTV!

Je kunt er voor kiezen om de helft van de voorkant van de rok te tekenen of een heel voorpand. Om het makkelijk te houden leg ik uit hoe je het hele voorpand helemaal tekent. Op de foto´s zie je dus de helft van het voorpand.

Dus als je de rok knipt en je hebt een helft van het voorpand getekend. Leg dit dan op stofvrij en knip het twee keer uit (zie foto’s verder in de blog!)

Neem de helft van de taillewijdte en teken dit op patroon papier. Begin wel in het midden van het patroonpapier, want de breedte van de rok komt er ook nog aan!

Kijk daarna op welke afstand de heup komt (bij mij op ongeveer 18 cm) en zet daar een stip. Maak nu een mooie, niet al te ronde lijn naar de heupwijdte. Laat de rok niet te rond lopen aan de zijkant, teken anders 1 cm aan de taillewijdte vast… Maar let op dan wordt je taillewijdt wel 2 cm breder, dus knip de zijkant zonder naad!

Trek daarna de lijn door naar de afstand van heup tot knie. Vanaf de knie kies je de wijdte van je rok. Dat doe je op deze manier. Zet een stip waar de rok ophoudt. Vanaf de zijkant kies je een breedte van de rok en vanaf de knie hou je steeds dezelfde lengte aan. (zie foto).

Laat de rok mooi rond lopen vanaf de zijkant naar het midden en vanaf het midden weer naar de zijkant. Het klopt dat de zijkant iets korter lijkt, maar dat komt straks helemaal goed!

De rok knippen

Ik had niet twee keer de lengte van de stof genomen, dus moest ik schuiven met mijn rok. Hierdoor kreeg ik een naad in de achterkant!

Let op! Leg het patroon tegen de stof aan en knip zonder naad! Ik heb alleen extra naadwaarde erbij genomen aan de onderkant. De rok mag namelijk strak zitten aan de bovenkant.

Als je genoeg stof hebt knip je er twee panden uit. Een voorkant en een achterkant. Deze leg je met de goede kanten op elkaar en dit naai je aan elkaar. Moet je net als mij, schuiven met het patroon. Zorg dan dat de naad achter komt.

De rok naaien

Werk gelijk de zijkanten af, want nu ga je verder met het elastiek. De lengte van het elastiek knip je af op je taillewijdte, daarna naai je het op deze manier dicht.

Naai het elastiek eerst dicht, vouw het daarna open en naai dan de stukken vast. Zie foto

Deel nu de rok en het elastiek in vier stukken. De naad van het elastiek komt achter en de rest speld je vast op de delen.

zeemeerminrok maken

Tip: Zet de eerste de naald helemaal naar rechts en je voetje op de hoek van het elastiek. Ga helemaal rond en zet daarna de naald helemaal naar links. Je naait weer helemaal rond. Nu zit het elastiek goed vast.

naaien van een rok

Lock of knip het stof bij dat achter het elastiek zit. Je hoeft nu alleen nog de onderkant af te werken. Dit kan met een kleine zigzag (voor beginners) of met een tweelingnaald.

Wil je meer over ons weten? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Meer toffe SEW – DIY´S vind je hier!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *