· ·

Een rok naaien voor jezelf en dan net weer even anders.

Je gelooft het of niet… Maar je wordt aardig creatief als je elke keer dezelfde rok naait.. Een patroon kun je op allerlei manieren aanpassen en gebruiken. Eerder maakte ik al een tof shirt.. daar moest natuurlijk een leuke rok bij!

Maar dat lukt pas als je een goed passend patroon hebt. Dat patroon kun je wel op 100 andere manieren gebruiken. Dus echt… elke rok weer anders!

Ik hou van rokken! Vooral in de lente en zomer als je geen panty eronder hoeft? Geen nette rok maar een beetje sporty. Op Pinterest zocht ik een leuk idee op, maar het idee dat ik in mijn hoofd had, daar kon ik geen voorbeeld van vinden. Een rok met twee doorgestikte naden aan de voorkant.

Het stofje dat ik hiervoor gebruikte was een heerlijk interlock (wel eerst wassen!) Maar je kan er ook prima een leuk tricotstofje of jersey voor gebruiken.

Hoe teken je een patroon van een rok die goed passend is?

Op de blog van Bernina (klik hier) vond ik een hele instructie hoe ik een rok kon tekenen. Dus ging ik aan de slag met patroonpapier, een potlood en een liniaal. Let op! Ik heb aan de voorkant 2 cm aan elke kant erbij getekend voor de naden die ik erin heb gemaakt.

Wat heb je nodig?

  • stof (lengte van je rok plus zoom, neem altijd 10 cm extra want stof krimpt)
  • patroonpapier
  • pen/potlood
  • liniaal
  • garen
  • versteviging (vormband) voor naden in de rok
  • optie: plakzoom voor de onderkant van de rok
  • optie: voering

Begin met het opmeten van jezelf en teken daarna de rok volgens de Bernina Blog. Let wel op.. Het patroon loopt erg rond van de zijkant naar de bovenkant (de taille). Dit heb ik iets rechter naar boven laten lopen, omdat anders je rok op die plekken rond gaat staan. Bij rekbare stof is dit niet nodig, omdat het wel mee rekt. Tevens heb ik de band er niet aangetekend, omdat ik het op een andere manier heb afgewerkt.

Je legt je patroon op de stof en knipt dit vervolgens uit met naadwaarde! Dit betekent dat je 1 of 2 cm om de stof heen knipt, omdat je dit vervolgens weer weg naait. Bij de zoom reken je meestal 3 cm extra.

Optioneel naden in de rok naaien

Om een rok net even wat anders te maken kun je naden in de rok naaien. Dit doe ik ook wel bij broekjes en het geeft een leuk effect. Bij gebreide of rekkende stof gebruik ik vormband om de naad mooi en netjes te krijgen.

Naai de zijnaden dicht. Kijk of de rok goed passend is en werk nu eerst de zoom af. De zoom kun je afwerken met een tweelingnaald of met zoomband. Ik heb gekozen voor zoomband, zodat de stof niet aan de onderkant gaan lubberen. Daarna maak je 2 naden in de voorkant van de rok. Om dit netjes en recht te doen heb ik de stof dubbel gelegd en daarna de stof gestreken. Je ziet dan een vouwlijn waar je precies het band op kan strijken. Handig hé?!

naden in rok maken

Nu je de zijkanten hebt dicht genaaid, de zoom hebt afgewerkt en het vormband hebt aangebracht, kun je beginnen met de naden er in te naaien. Op de plek van het vormband, vouw je aan de goede kant van de stof, de stof dubbel en naai je dit met het voetje precies langs de zijkant. Helemaal door tot aan de onderkant. Ik heb er twee in gedaan. Maar je kan er ook meerdere naden in maken, maar dan moet je wel ongeveer 1 a 2 cm per naad bij je voorkant van je patroon rekenen.

Band of elastiek

Om de bovenkant af te maken, heb ik gekozen om er een band van 10 cm breed op te zetten. Maar je kan er ook een elastiekje tegen aan zetten zoals ze omschrijven op de blog van Bernina. Bij deze stof stond een band mooier en daarom knipte ik een strook van 20 cm breed en 80% van mijn tailleomtrek. De band is rekbaar genoeg en omdat hij smaller geknipt is dan de rok, sluit hij mooi aan en heb je geen elastiek nodig.

Wil je niets missen en onze avonturen met de naaimachina volgen? Check onze Insta of Facebook 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *