· · ·

Kruikenzak zelf maken? Gratis patroon en tutorial!

Na het naaien van een babydekentje vond ik een bijpassende kruikenzak toch ook wel erg mooi! Een kruikenzak naaien is niet moeilijk! Maar je moet net de volgorde van het maken weten…

Mijn projecten gaan gerust niet altijd van een leien dakje.. De eerste kruikenzak naaide ik met de hulp van mijn moeder en alsnog ging ik de mist in. Om het niet te vergeten en natuurlijk omdat het leuk is om te delen, heb ik een stappenplan gemaakt!!

Download HIER gratis het patroon voor de kruikenzak!

Wat heb je nodig?

 • Stof 35 cm katoen voor de buitenkant
 • 35 cm dikkere katoen voor de binnenkant
 • Patroon met maten van kruikenzak
 • Lintje +- 70 cm
 • Garen
 • Schaar
 • Spelden

Print allereerst het patroon uit, zodat je weet wat de maten zijn voor de stof. Let op dat beide stoffen van 100% katoen zijn. Ik gebruikte een wafelstof en een soort badstof van volledig katoen. De badstof rekt een beetje mee en hierdoor heb ik bij de wafelstof iets meer dan 1 cm naad eraan geknipt.

Leg de goede kanten van de stof op elkaar en naai eerst de bovenkant dicht. Kijk goed dat het smalle gedeelte naar boven ligt. En het langste gedeelte naar beneden, zoals hierboven op de foto.

Vervolgens maak je op +- 5 cm vanaf de bovenkant naar beneden- zoek de speld 🙂 – een knoopsgat in de stof. Dit doe je alleen in de stof die aan de buitenkant van de kruikenzak komt! Bij mij dus de wafelstof! Verstevig dit plekje van de stof eerst wel met een stukje vlieseline.

Maak het knoopsgat na het maken eerst open voordat je verder gaat naar stap 3.

Bij stap 3 leg je de stof zo neer dat je de zijkanten kunt vast naaien. Dit doe je zoals hierboven op de foto. Daarna kun je de stof in elkaar schuiven.

Dit vond ik het moeilijkste deel. Het rondje aan de onderkant zetten. Speld deze goed vast met eventueel wat dwarsspelden aan de binnenkant en naai het daarna goed dicht. Vervolgens lock je of zigzag je de naad netjes.

Bij het knoopsgat komt natuurlijk het lintje. Daarom naai je netjes aan de bovenkant van het knoopgaatje een keer rond en dit doe je ook aan de onderkant van je knoopsgat. Zo creëer je een tunneltje voor het lintje die je er met een veiligheidsspeld doorheen kunt halen.

Als het goed is schuif je zo je kruik in de kruikenzak en kun je het lintje aantrekken, zodat het dicht zit.

kruikenzak

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Heb jij misschien een patroon van een baby newborn set hoesje van de Tripp Trapp stoel?
  Dankjewel
  Groetjes
  Fanny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *