·

Gruunekost, heerlijke vegan recepten op Insta!

Vegan! Een eerste gedachte aan grasetende mensen die tegen dierenleed zijn.. Altijd moeten uitleggen waarom ze vegan zijn en wat ze dan wel eten. In ieder geval geen gras kan ik je vertellen… Een levenstijl die je niet zomaar aanneemt, toch? Juist daarom wekte de nieuwe Instagrampagina Gruunekost onze interesse… In een aantal blogs schrijven Anna en Greta over persoonlijke ervaringen en delen ze met ons een heerlijk zomers recept!

Gastblog
gruunekost vegan

Hier een gastblogje van Greta en Anna, ook wel bekend als de instagram account “Gruunekost”. Wij zijn twee Urker moeders met een gezamenlijke passie: dier en zuivelvrij eten. Nu denk je als lezer vast “Oh help… veganisten!” Maar bij deze zijn jullie van harte uitgenodigd om ons te leren kennen, we zullen niet met vingers wijzen, beloofd! Wij waren vereerd toen we benaderd werden door Vanzussies om een gastblog te schrijven, zodat wij konden vertellen wat wij nou precies doen.

Op onze account delen wij dagelijks lekkere vegan recepten en tips.

Onze hele insteek is om mensen te laten zien dat je volwaardig, lekker en gevarieerd kan eten zonder vlees en zuivel. En hoeveel gezonder wij ons hiervan zijn gaan voelen. Dit alles doen wij zonder enige veroordeling en wijzen van vingertjes naar mensen die wel vlees en zuivel eten. We hebben recepten van vegan maaltijden, snacks, tips, toetjes, taarten en nog veel meer met/ en zonder vleesvervangers, veel vers maar ook soms makkelijk met zakjes en pakjes, en met/ of zonder soja producten. Dus van alles wat!

Persoonlijk

Wie zijn Greta en Anna en hoe kwamen ze op een veganistische instapagina? Eerst iets over Greta…

31 jaar en moeder van drie knullen. Manlief is visserman, waardoor Greta fulltime voor de kinderen zorgt. Ik had altijd last van mijn darmen en stoelgang. Aan de psylliumvezels, sandoz en laxeermiddelen anders deden mijn darmen niks.

Ik had alle vormen van eten geprobeerd, veel vlees, weinig vlees, zuivel rijk/arm, koolhydraatrijk/arm, paleo. Niets werkte.

Toen kwam ik een artikel tegen over veganisme met hier ook weer de grote belofte dat het goed was voor je buik. Sceptisch aan een maand vegan begonnen, maar merkte al snel verschil, mijn buik ging super. Na paar maanden was mijn huid schoner, had ik meer energie, ik werd minder vaak ziek en heb bijna geen (vr)eetbuien meer. Mijn man vond mij vrolijker en zag de voordelen en ging thuis ook meedoen, met als gevolg dat zijn eczeem rustiger werd. 

vegan recept

Anna

Anna is 29 jaar, getrouwd en moeder van 2 jonge knullen. Operatieassistent in ziekenhuis Tergooi Hilversum/Blaricum. Ik was al vegetariër, om diervriendelijke redenen. Maar toen mijn jongste zoontje geboren werd en ik borstvoeding gaf ging er bij mij iets knagen.

Je maakt niet zomaar borstvoeding aan, daarvoor moet je zwanger zijn geweest. En ik bedacht mij dat je moedermelk maakt die perfect is voor jou baby (als dit natuurlijk lukt). En toen moest ik denken aan een koe, die dus zwanger wordt gemaakt maar de melk gaat niet naar haar kalf maar naar de mensen.

Ik dacht ja zielig voor die koe, maar ik heb zuivel nodig!

Maar toen kwam ik erachter dat ongeveer 75% van de mensen op de aarde allergisch zijn voor koemelk, maar dat wij westerlingen een mutatie hebben waardoor wij het beter kunnen verdragen.

Eigenlijk is koemelk officieel niet ‘geschikt’ voor mensen. Ja, zuivel bevat veel calcium, maar groenten en noten ook. Ik besloot een week een ‘vegan challenge’ te doen, met in mijn achterhoofd de hoop dat het mij niet zou lukken. Ik wilde de kaas en melkchocolade helemaal niet opgeven. Maar na een week voelde ik mij geweldig, en zette het door. Na 4 maanden was ik een ander mens, met bergen energie, 8 kilo lichter en voelde mij fitter en gezonder dan ooit. Nooit meer omgekeken, geen moment spijt gehad.

Bedankt voor het lezen, voor de ‘open mind’ en hierbij nog een leuk vegan recept

In de volgende blog komen de onderwerpen; boodschappen, omgeving en gezin aan bod.

Vegan recept

Voor de jackfruit voor 4 personen:

 • 4 bruine bolletjes
 • 1 blik jackfruit (online te bestellen bij de jumbo)
 • 200 ml bbq saus (hier is de ‘Black Jack’ van Remia gebruikt)
 • 1 ui
 • 1 el gerookte paprikapoeder
 • 2 tl zout
 • 1 tl knoflookpoeder
 • Paar draaien zwarte peper

Voor de coleslaw:

 • 150 gr rode kool
 • 1 winterwortel
 • 1 kleine rode ui
 • 100 ml plantaardige yoghurt (Alpro naturel)
 • 1 el pittige mosterd
 • 2 el maple syrup
 • 1 el appelciderazijn
 • Handje vol ongezouten pinda’s grof gehakt

vegan recepten

Bereiding:

1. Steek de bbq aan. 

2. Maak de coleslaw door de rode kool en rode ui te snijden. Rasp de wortel en voeg de andere ingrediënten toe in een kom en meng alles goed door elkaar. Zet de coleslaw even in de koelkast zolang je het nog niet nodig bent.

3. Giet de jackfruit in een vergiet en laat het uitlekken en trek het uit elkaar met je handen of met twee vorken en verwijder eventuele zaden. Spoel weer goed af en laat het weer goed uitlekken.

4. Snij de ui in halve ringen en bak 5 minuten in een gietijzeren pannetje op de bbq en voeg de jackfruit toe. Voeg de rest van de ingrediënten toe, en zorg dat alles goed gemengd is. Bak het even goed verder in het pannetje, en sluit de bbq kap weer tussen het roeren door. Doordat dit op de bbq wordt klaargemaakt krijgt de jackfruit een rokerige smaak. Pas alleen op dat het niet aanbrand. 

5. Snij je broodjes open en rooster de binnenkant.

6. Doe eerst de salade op de broodjes en verdeel vervolgens de jackfruit.

7. Serveer er een lekkere kan met water bij. Op de foto zijn 3 limoenen, een stuk gember geschild in blokjes (4 cm) en lekker wat munt te zien.

Even een leuk weetje!

Munt brengt het verteringsstelsel op gang en gember, hoe klein deze wortel ook is onderschat hem niet. Het is ontstekingsremmend en verlicht menstruatiepijn. Voedingsstoffen worden beter opgenomen en het houd ook nog eens je bloedsuikerspiegel in balans. Bij limoen is de vitamine c natuurlijk duidelijk maar de aanwezige kalium zorgt voor een goede werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Ook helpt hij om je bloeddruk op peil te houden. En dat allemaal in 1 kan water. Eet smakelijk allemaal! 

Veel liefs, Gruunekost

(klik hier voor de Instapagina van Gruunekost).

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *