Een perfect halsboord maken? Volg deze stappen

Een perfect halsboord naaien👇Iets waar ik een aantal keer tegenaan liep, omdat het gewoon niet lukte. Ik had het toch echt volgens het patroon geknipt, maar het halsboordje was te slap of te strak. Ik kreeg het gewoon niet mooi en daarom ging ik op zoek hoe het wel moest.

Wat maakt het dat je een boordje mooi krijgt en dat het niet naar buiten gaat staan? Hieronder vind je onze tips!

Het halsboord berekenen

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de halswijdte opmeet en een patroon tekent voor het boordje. Dit kun je tekenen op de stof of eerst op papier. Het voordeel bij papier is dat je kunt bewaren en als het shirt goed lukt, je deze bij een tweede keer kunt gebruiken.

Door de rekbaarheid van de stof, kan het zijn dat je verschillende berekeningen vindt op het web. Hierdoor kun je onzeker raken, wat nu de juiste berekening is. Heb je een rekbare tricotstof? Gebruik dan de berekening 80% van de halwijdte en gebruik dit als lengte voor je boordje. Heb je een stof die minder rekbaar is? Dan gebruik je de berekening 82% van de halswijdte voor het maken van het boordje.

De hoogte van het boordje bepaal je door te kijken wat je mooi vindt. Het kan zijn dat jij een boordje van 1 cm mooi vindt, maar dan moet je niet vergeten ook dat het boordje dubbel gaat en je dit nog gaat vast naaien. Dus doe je de hoogte keer 2 + 2 cm naadwaarde.

Het halsboord knippen

Een halsboord knip je altijd schuin uit de stof, dit noemen ze ook wel schuin van draad. Dit doe je omdat het boord dan beter rekt, mooier valt en beter te verdelen is.

Ik gebruik voor rekbare stoffen altijd 80% van de halswijdte voor de lengte van het boordje en de hoogte 4 cm. Dit teken je vervolgens op papier en die leg je schuin op de stof.

Het boordje afwerken

De hals afwerken staat erg mooi en het boordje blijft goed op zijn plek! Het halsboordje stik je door met een tweelingnaald. Je kunt er voor kiezen om een smalle tweelingnaald te gebruiken of een brede. Let op dat je niet te hard aan de stof trekt, tijdens het doorstikken, want dan heb je kans dat je tweelingnaald breekt. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Volg de stappen

  • Stap 1: Meet de halswijdte
  • Stap 2: Hoe hoog wil je het halsboordje? (+- 2 cm, let op het halsboord gaat dubbel dus dit doe je x2 + de naadwaarde aan beide kanten)
  • Stap 3: Teken het boordje volgens de berekening Lengte = (80% halswijdte bij tricot of 82% bij jersey en ander rekbare stoffen) Neem +- 4 cm hoogte (zie stap 2)
  • Stap 5: Leg het patroon schuin op de stof en knip het uit
  • Stap 6: naai de uiteinden aan elkaar
  • Stap 7: vouw de naad open en het boordje dubbel
  • Stap 8: Deel het boordje en de hals in 4-en
  • Stap 9: Speld het boordje op de hals
  • Stap 10: Naai het vast, rek het boordje tijdens het naaien een beetje uit
  • Optioneel: Stik de hals door met een tweelingnaald.

Vergelijkbare berichten