·

Overslagvest Studio voor dames! Download nu gratis!

Overslagvesten, je ziet ze overal in de winkels hangen. Op dit moment dus een hot item en iets wat op mijn verlanglijstje stond om zelf te maken! Na twee keer gemaakt te hebben en we het patroon digitaal gemaakt. Dus wil je ook een overslagvest maken? Dan kun je in deze blog het patroon gratis downloaden in de maten xs tot xl!

Let op!! Dit model valt oversized! Wil je het model getailleerd maken? Pak dan een kleinere maat en voeg geen naadwaarde toe aan de zijkant van de voorpanden. Ook raad ik je aan om bij een kleine of middelmatige buste geen naadwaarde toe te voegen aan de voorpanden en het deel waar de strik aan komt iets in te korten. Dit kun je tijdens het passen even bekijken.

overslagvest

Stofkeuze

Het ligt wel degelijk aan je keuze van de stof hoe het vest gaat vallen. Het eerste vest maakte ik van een zachte, niet erg rekbare stof. Die weer heel anders viel dan de tweede die ik van rekbare, gebreide katoen maakte. Kies in ieder geval wel voor een stofje waar een beetje rek in zit!

De stof vind je hier!

Heb je gebreide stof? Was dit eerst om krimpen of uithangen te voorkomen. Het patroon kan oversized vallen, omdat er gewerkt wordt met deelmaten. Ik gebruikte ruim 1,50, maar zou 2 meter nemen, want voor de band, het boord en de bies heb je best veel stof nodig. Plus dat je er altijd nog voor kan kiezen om er een lange strik aan te zetten.

Let op het boord onderaan het vest en de bies moet je zelf naar maat knippen. Alles is exclusief naadtoeslag!

Het patroon

In het patroon staan kruisjes. Het is belangrijk dat deze na het printen op elkaar komen en de rest volgt zich vanzelf. Bij het patroon zit één voorpand, die je gespiegeld nog een keer moet knippen. De mouw die je twee keer knipt en het achterpand die je tegen de stofvouw aan legt! Deze knip je allemaal met naadtoeslag uit.. De banden van de strik, het boord en de mouwboorden zijn te knippen naar eigen maat. Je kunt kiezen voor een hele lange strik of alleen voor aan de zijkant. Daarom hebben we deze niet toegevoegd.

Bij het mouwdeel staan 5 en 6 andersom. Even omdraaien dan klopt het wel.

vest studio maken

De “bies” voor de afwerking van het voorpand en de boord voor de onderkant knip je als eerste uit de hele lengte van de stof. Voor de bies neem je 5 cm (inclusief 1cm naadwaarde) en de hele breedte van de stof. Voor de boord neem je 13 cm hoogte ( inclusief naadwaarde), maar dit is ook naar eigen wens te maken.

In elkaar zetten

Naai eerst de schouder naden aan elkaar. Let goed op wat links er rechts moet zijn. Daarna werk je deze af en leg je de panden open. Markeer met een speld het midden van de mouw en speld de mouw aan het zijdeel (van voorpand en achterpand) vast. Zie foto

overslagvest naaien
de mouw vast zetten

Dit doe je natuurlijk ook met de andere kant. Naai nu de zijkanten dicht, maar laat links in de zijnaad een stukje open voor de band.

zijnaad links

Pas nu eerst het vest en kijk of de voorpanden goed over elkaar heen vallen en pas het eventueel aan. Zet een band voor het maken van een strik nu eerst tussen de zijnaad. Zie foto

Zet de “bies” (een lange strook stof die je dubbel slaat, om het voorste deel en achter de nek af te werken) , begin bijvoorbeeld links en laat hem helemaal doorlopen naar de andere kant. Werk daarna de voorpanden helemaal af en naai het boord eraan. Je kunt ook nog kiezen voor mouwboorden.

zijnaad rechts

Als laatst doe je de band voor de strik aan de rechterkant. Die zet je tegen de achterkant van het rechtervoorpand aan.

Wil je ook geen DIY projecten missen?
Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. super leuk patroon!
  Van het mouw pand moeten wel patroonblad 5 en 6 omgekeerd worden. Maar dat is zo geregeld! Ik ga m snel afmaken!!

  1. Bedankt voor je reactie Nella! Dat klopt inderdaad..
   Het patroon heb ik achteraf weer aangepast, omdat het een paar cm scheelde met het origineel waardoor nu 5 en 6 andersom staan haha.,..

 2. Carola schreef:

  wat tof zeg! zou dit patroon ook graag voor kids willen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *