·

Vegan; Hoe reageert de omgeving en wat voor moois hieruit is voortgekomen!

De vorige keer hebben Anna en Greta van Gruunekost zich in een gastblog aan jullie voorgesteld en nu werd het tijd voor deel 2! De eerste blog kun je hier lezen en dit gaat over hoe de twee toffe dames vegan werden! Vandaag vertellen ze over hun andere levenstijl en hoe de omgeving hierop reageert. Uit dit alles is wel iets moois en gaafs gekomen!

Verschil vegetariër en vegan

Allereerst even een duidelijk verschil! Want als vegetariër eet je simpelweg geen vlees, maar wel andere dierlijke producten. Als veganist eet je niets dat van dieren afkomstig is of iets waar dierlijke producten inzitten.Dus geen vlees, vis, eieren, kaas, yoghurt, melk en zelfs geen honing. Phoe he, waar begin je aan?

“Maar wat eet jij dan wel?”.

Maak je geen zorgen, ik dacht eerst “dit kan ik nooit”, ik ben een echte vlees en kaas gek Maar het was gelukkig makkelijker dan ik had gedacht!

bief stukjes vegan

Omgeving en buitenstaanders

Greta: Ik merk dat mensen vaak positief nieuwsgierig zijn. Vaak ook omdat het nog gelinkt wordt aan enorm gezond eten en vooral saai. Daarom is de reactie als je verteld hoe vaak je snackt en taart eet ook heel verrast en daarmee ontstaan er vaak hele leuke gesprekken. Ook is het leuk dat er steeds meer moeders met kinderen die koemelkallergie hebben komen kijken op de pagina. Tuurlijk zijn er mensen die het onzin vinden maar ik laat het bij me langs glijden. Ik ben net te nuchter om me druk te maken om zulke dingen.

vegan kost

Anna: Ik kan het me meer aantrekken en moet wat meer van Greta leren. Sommige mensen zijn er op uit om je neer te halen. Maar ik kan achter mijn zaak staan, er is geen speld tussen te krijgen en dat geeft mij zelfvertrouwen. Mensen maken vaak grapjes erover, en dan lach ik gewoon mee. Altijd alles met humor bekijken is veel leuker toch? Mijn ouders waren er minder blij mee. Wij eten 1x in de week bij mijn ouders en mijn moeder zag de bui al hangen dat ze anders moest gaan koken en meer rekening moest houden. Soms kook ik zelf en neem ik het mee, omdat ik haar wil ontlasten en niet mijn dieet wil opdringen.

Mijn zus was enthousiast en deed meteen mee vanaf het begin! zij is gediagnosticeerd met een autoimmuunziekte en sinds zij vegan is gaat dat veel beter. 

Weerstand & diervrij

Vaak krijgen we leuke reacties, maar helaas ook soms nare. Maar ik begrijp de weerstand. Wij eten vegan, en stellen daar onbedoeld dus eigenlijk de huidige eetpatronen van mensen ter discussie. Sommige mensen voelen zich aangevallen en soms voelen ze de noodzaak om zich te verdedigen naar ons toe. Die ongemakkelijkheid en weerstand komt op. Maar wij zijn niet van de vlees politie, wij zeggen niet dat jij slecht bent. Als je dat voelt is dat bij jou zelf van binnen. Wij zijn er gewoon om te helpen voor de mensen die diervrij willen leren eten. Ieder mag doen wat hij/zij zelf wil! En dit is gewoon wat wij doen en waar wij ons super bij voelen. 

vegan pizza

Gezin & Vegan

Greta: Grotendeels eet het hele gezin mee. Soms als ik wat aan het experimenteren ben, kook ik er voor de zekerheid iets bij dat ze sowieso lusten en dan laat ik ze het nieuwe recept proeven. Maar ik hou altijd wel rekening met hoe ver ik kan gaan zodat iedereen blij aan tafel zit. Mijn oudste is 6 en die wil nog wel eens van smaak wisselen maar toch proeft hij alles. Ik mag eigenlijk niet klagen 9 van de 10 soorten kost gaan er goed in.

Wij eten vegan, en stellen daar onbedoeld dus eigenlijk de huidige eetpatronen van mensen ter discussie.

Anna: Hier eten ze ook mee, ook mijn man was eerst sceptisch maar voelt zich ook veel gezonder sinds wij vegan eten. De kinderen lusten alles en eten volledig mee, maar ik verbied ze niks. Als mijn zoon roomboter dinokoekjes perse wil, omdat hij gek is op dino’s, krijgt hij die. Ik ben niet alleen moeder, maar ook alleen maar een mens haha.

Boodschappen duurder?

Anna: Ja en Nee. In het begin ‘investeer’ je in wat nieuwe kruiden, potten en nieuwe manieren van koken. Je gaat met misschien met meer producten koken om een uitgebreidere maaltijd neer te zetten. Maar groenten zijn goedkoper dan vlees, en het is maar net hoe gek je iets maakt. Een pak verse oatly melk is ongeveer E2,05 en een pak halfvolle melk vers is E1,15. Dus ja het is iets duurder. Maar er zijn ook heel veel dingen die je niet meer koopt wat scheelt. Een nep schnitzel en een echte schnitzel schelen bijna niet qua prijs. En een bak ijs laat je nu staan en ruil je in voor bijvoorbeeld waterijsjes en daar bespaar je weer op. Eind van de streep, maakt het niet veel uit als je beetje oplet. Bovendien, als je normaal gesproken dure artikelen koopt wacht je ook op een bonus of aanbieding, en dat doen wij ook gewoon. 

Greta: Eigenlijk is het misschien ook gek om te bedenken dat ze het voor elkaar krijgen om voor 2 euro schnitzels te maken waar een dier voor geboren, gevoederd en geslacht en verwerkt voor is. Omdat je veel dingen zelf moet maken, omdat er in bijna alles vlees of zuivel zit, kan het wat duurder uitvallen. Maar ook dat is minimaal verschil.

gruunekost vegan
Instagrampagina van Anna en Greta

Dagelijkse recepten

Greta: Ik deelde steeds vegan recepten, mijn eigen ‘kost’ op mijn instagram account en zag dat Anna dit ook deed. Op een dag stuurde ik uit de grap dat we er wat mee moesten gaan doen, omdat wij allebei merkten dat we de vraag als veganist kregen “Maar wat eet jij dan wel?”.

Anna: En ik was veel afgevallen zonder te lijnen, en deelde een voor en na foto op instagram. Veel vragen hierover leidde tot meer posts en recepten, wat mij bij Greta bracht. Samen een ‘bekkien’ koffie gedaan, en we werkten het idee uit. We wilden een leuke naam waar niet het woord vegan inzit, omdat dit woord zo snel onnodige weerstand oproept. Dus kwamen wij bij de leuke naam gruunekost, wat groene maaltijd betekent.

Bedankt Anna en Greta voor jullie toffe gastblogs! Jullie zullen vast nog veel mensen inspireren met de overheerlijke recepten!

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *