Wat is een snijplotter en wat kun je er allemaal mee?

Je hebt er vast wel eens van gehoord.. Plotten of bedrukken.. Wat is dat eigenlijk? En wat kun je allemaal met zo’n snijplotter?! Net als naaimachines, heb je hierin verschillende merken. De bekendste merken zijn Silhouette Cameo, Scan ’n cut (van Brother) en de Cricut. Maar daarnaast zijn ook nog veel andere plotters van andere opkomende merken. Alle plotters doen in principe hetzelfde en dat is snijden!

Cameo, Cricut of Scan ’n cut

Allemaal namen van snijmachines waarmee je heel veel leuke dingen mee kunt maken. Van papier tot aan dun hout.. Met deze machine kun je figuren uit verschillende materialen laten snijden tot 2mm dikte en een breedte van 30 cm. Dit is trouwens per plotter weer verschillend. Sommige snijplotters kunnen zelfs 3 mm dikte snijden en kunnen in de breedte ook iets meer. Het is net hoeveel geld jij voor de plotmachine over hebt.

Wat doet een plotter precies?

Een plotmachine snijdt een afbeelding uit, die jij in het programma dat je erbij krijgt, gemaakt hebt. Dus als jij bijvoorbeeld een t-shirt wil bedrukken, dan maak je in het programma een afbeelding en deze snijd je machine uit voor je. Voor bedrukken heb je flexfolie nodig en voor het maken van stickers heb je vinyl nodig.

Wat kun je met een plotmachine van papier maken?

Denk bijvoorbeeld aan vlaggetjes, taarttoppers, stickers, kaarten, uitsneden van doosjes en ga zo maar door. Sommige zijn gek op kaarten maken en met deze machine kun je het zo gek niet bedenken, maar je kan het allemaal uitsnijden. Papier is niet echt mijn ding! Misschien voor jou weer wel! Let wel op dat je met verschillende mesjes moet werken, als je met verschillende materialen werkt. Omdat je mesje botter wordt van papier snijden. Zou ik aanraden om daar een apart mesje voor te houden. Bekijk ook eens onze taarttopper van papier!

topper voor de taart
Vinyl

Dit is stickermateriaal.. dus hier kun je raamstickers, muurstickers, stickers voor op kisten, kinderstoelen, of op deuren van maken… Ach waar kunnen stickers allemaal wel niet op! Je kan zelfs een sticker voor je eigen auto maken! Een snijmachine snijdt jouw gewenste figuur uit vinyl. Let op dit materiaal heeft 1 kleur.. Dus als je een meerkleurige sticker wilt maken, moet je per kleur het uitsnijden. Dan ben je nog niet klaar, want dan moet je de overige resten wegpellen.

plotten
Muursticker van vinyl.
Kussens en dekbed bedrukt met witte flexfolie
Flexfolie

Dit is folie om op stof te drukken! Je kan bijna op alle soorten stof drukken, maar let op! Er zijn ook stoffen die kunnen smelten! Denk bijvoorbeeld aan gymtasjes. Hier is weer aparte folie voor ontworpen. Vaak hoef je deze maar 3 sec te persen. Terwijl je andere folie wel 15 tot 20 seconden nodig heeft om te hechten. Persen kan in het begin gerust met je strijkbout. Je zorgt ervoor dat je strijkbout op ongeveer 2 bolletjes staat (niet hoger!). En je zet de stoomstand uit. Je legt bakpapier over je bedrukking en voila je kunt gaan persen! Als je uiteindelijk toch heel veel bedrukt, zou ik voor een pers gaan. Deze drukt de bedrukking vaak steviger/gelijkmatiger en heeft een grotere druk oppervlak.

bedrukking
Het maakt je zelfgemaakte kleding echt af!Flock

Dit is ook wel harige flexfolie. Mooi voor op handdoeken. Het werkt hetzelfde als flexfolie.

Hout vilt, leer of stof

Hout met een dikte van 2 mm kan gesneden worden door de machine. Dit heb ik nog nooit geprobeerd, omdat ik ook niet goed was met karton. Dit verschoof op mijn mat terwijl de machine aan het snijden was. Het mesje werd bot en de mat was helemaal kapot.. Oeps…

Stof.. Ook dit kun je laten snijden door de snijplotter. Stof moet je wel eerst bewerken met een soort folie die te koop is bij websites die plotproducten verkopen. We maakten een paar leuke strikjes van leer met de machine. Deze kun je hier vinden.

Welke machine moet ik kopen?

Als je gaat zoeken op snijplotters, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Ik heb een Scan ’n cut machine van het merk Brother en een Cameo Silhouette (3). De Brother heb ik al een jaar of 5 als het niet langer is. Maar de software liep zo achter dat ik graag een Cameo wilde. Alleen toen ik de Cameo aanschafte, kwam er een nieuw software van Brother online die overeen kwam met die van de Cameo Silhouette. De software is dus nu bijna hetzelfde. Alleen in de Cameo heb je verschillende edities. Ik heb nog steeds de basis en kan me er prima mee redden. Je hebt ook de business editie, daar kun je weer iets meer mee.

De Brother heeft als voordeel dat hij wat steviger aanvoelt; hij kan tegen een stootje. Ook de snijmat vind ik fijner om mee te werken. En hij kan scannen! Dit kan de Cameo niet. Maar ik moet zeggen… Ik heb deze functie werkelijk nog nooit gebruikt! Wat wel handig is.. Dat hij aangeeft hoe lang het snijden duurt. Mijn Brother is best een oudje en ik moet zeggen… Ik gebruik hem nog dagelijks!

De Cameo vind ik ook heel fijn! Hij snijdt mooi en de software is prima mee te werken. Ook deze gebruik ik erg veel, omdat ik direct vanaf mijn computer een ontwerpopdracht kan geven. De Cameo heeft als voordeel dat hij kan snijden zonder mat. Maar ik heb nog geen idee hoe, omdat het nog niet nodig is geweest. Bij de Brother kun je een mat kopen die kan snijden tot 60 cm lang.

Ontwerpen.

Ontwerpen kun je vaak kopen en deze kun je dan in je software gebruiken. Maar je kan ook zelf ontwerpen maken. Je wordt er zelf handig in! Ik heb mezelf veel aangeleerd door op Youtube te kijken. Beide snijplotters zijn goed! Ook heb ik veel goeds over de Cricut gehoord. Kies wat bij je (budget) past. Heb je vragen over een snijplotter? Er bestaan verschillende Facebookgroepen waar je alle vragen kan delen! Ook kun je de software van de Cameo HIER gratis downloaden om het uit te proberen of het iets is.

Wil je meer over ons weten? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *