De handgemaakte producten van… Op de Bult

In de serie handgemaakte producten van.. spreken we met eigenaren van een webshop of pagina op social media over hun handgemaakte artikelen.  Deze spullen worden met veel passie gemaakt en zijn vaak heel bijzonder. Deze keer “Op de Bult” in the picture.

Stieneke Bakker, 30 jaar en moeder van twee zoons van 7 en 4 jaar oud. Naast haar werk als apothekers assistent, heeft ze ook haar eigen bedrijf: Op de Bult!


Ooit begon het allemaal op de zolder van haar huis in het oude centrum van Urk.. De zolder die zijn naam eer aan doet. Toen ze destijds hun huis kochten prijkte er op de gevel een bord met daarop de tekst ‘Op de Bult’. Dit omdat het huis op het hoogste punt van Urk (de Bult) zou bevinden.

Passie

Stieneke was ongeveer 8 jaar toen ze graag achter de naaimachine mocht zitten. Haar moeder had er thuis één staan die ze alleen gebruikte om bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek te zetten.

Mijn moeder had in de gaten dat ik hier een fascinatie voor had en ik mocht oude theedoeken vol naaien.

Toen ze de basis onder de knie had werden het poppenkleertjes en later jurkjes voor haar nichtjes. Op haar negentiende ging Stieneke het huis uit, om op haarzelf te wonen. Het eerste wat ze kocht was een naaimachine!

Het ontstaan van “Op de Bult”

Tijdens haar eerste zwangerschap naaide Stieneke alles zelf voor de baby. Van een boxkleed en gordijnen voor de slaapkamer tot de bekleding voor het wiegje. Toen is het balletje gaan rollen.

Ik bekleedde wat wiegjes voor mensen uit mijn omgeving en omdat het echt mijn passie werd heb ik besloten om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Van het één kwam het ander..

Ze maakte een website aan en nam stoffen op voorraad. Eerst werkte Stieneke vanuit huis, maar sinds vorig jaar heeft ze haar eigen atelierruimte in het Rode Kruisgebouw in wijk 8 nr 2 op Urk.

Hier ben ik heel blij mee.

Haar atelier ligt op de route tussen huis en school en een ander voordeel is dat ze klanten niet meer thuis hoeft te ontvangen. Inmiddels heeft Stieneke veel ervaring met het bekleden van wiegen. Het is elke keer weer een uitdaging wanneer aanstaande mama ’s of oma’s met hun familiewiegje komen in het atelier. Elk wiegje is weer anders, heeft een andere afmeting en krijgt een ander stofje.

Ook houdt ze altijd rekening met veiligheid als ze aan een wiegje begint; ” Zo maak ik stof nooit met nietjes en spijkertjes vast. Dat werd vroeger wel veel gedaan, zoals ik zie wanneer ik de oude bekleding er van af trek. Ik naai alles met naald en draad vast en als het even kan maak ik de bekleding zo, dat het er afgehaald kan worden. Hierdoor kan het ook gewassen worden.”

Bekleding en handwerk

Met een wieg is Stieneke tussen de 3 en 8 uur bezig. Wiegjes met een kap nemen meer tijd in beslag. Daar moet de meeste bekleding met de hand vastgezet worden. Een hemeltje daarentegen wordt op de naaimachine genaaid en daarna op de piekstok geschoven. Ze begint eerst met het wassen en strijken  van de stoffen. Daarna gaat ze meten, knippen en dan kan er genaaid worden.

Baby accessoires met leer

Naast de wiegbekleding maakt ze ook dekens, lakens en aankleedkussenhoezen, commodemandjes en matrasjes op maat. Ook heeft ze een stoere collectie met leren accessoires voor de babykamer.


Omdat ik leer een mooi product vind en graag met leer werk is die collectie ontstaan.

Ze houdt haar producten graag rustig qua kleur en simpel en stoer van ontwerp. Daarnaast maakt ze gebruik van restleer uit de meubel industrie en duurzaam geproduceerd leer. Elk product ziet er net even anders uit omdat elke huid ook weer anders is.

En omdat je steeds weer een ander stukje van de huid verwerkt. Een stuk richting een poot is wat rekbaarder dan een stuk midden op de rug. Soms zitten er stipjes of vlekjes op het leer (littekentjes) dit geeft het wat extra’s. 

De collectie van leer bestaat uit commode mandjes, muziekhangers, vlaggenlijnen, speenkoorden, bijtringen en kastgreepjes. Met deze producten is Stieneke tussen de 10 minuten en een half uur bezig per product.

handgemaakte babyproducten
Dromen

Wat ze nog zou willen bereiken is dat haar producten in fysieke winkels te koop komen. Nu zijn ze alleen te koop via haar webshop op www.opdebult.com  En ze hoopt dit najaar op een grote beurs rondom zwangerschap te staan om mijn producten te laten zien aan zo veel mogelijk aanstaande ouders. Daarnaast hoopt ze in de toekomst meer verschillende nieuwe wiegjes aan te kunnen bieden. Nu is er 1 model wieg te koop.


Naast Op de Bult werkt Stieneke twee dagen in de week als apothekers assistent. Het leuke aan deze baan vindt ze het contact met allerlei verschillende mensen. Je ziet op een dag zoveel mensen aan de balie. Van jonge mensen tot bejaarden. Dat is een mooie afwisseling met het werk achter haar naaimachine: “dat is toch wat eenzaam.”

Het is een mooie balans tussen het werk in de apotheek, het gezin en de intensieve zorg voor mijn oudste zoon.

Maar achter haar naaimachine werken of gewoon lekker in kleermakerszit met naald en draad een kapje op een wieg zetten werkt wel therapeutisch. Waar andere mensen voor hun ontspanning voor de tv zitten, kruipt zij achter de naaimachine of gaat ze leer snijden.

Wat een gave producten maakt Op de Bult! En helemaal gaaf! Wij mogen iets leuks weggeven! Check onze Facebook of Instagram voor de winactie!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *