· ·

Raw edge afwerking? Zo maak je dat!

Raw edge, ook wel onafgewerkte randen zie je vaak bij kleding. Ook de komende tijd zijn er weer veel items met een raw edge randje afgewerkt. Dat leek mij ook wel wat, maar hoe ik het ging maken wist ik nog niet en op het web kon ik vrij weinig hierover vinden.

Wat heb je nodig?

Het patroon

Voor dit raw edge t-shirt gebruikte ik het sweater patroon, deze kun je gratis op onze website vinden. Neem de gewone maat van het kind die je ook in de winkels koopt. Draagt het kind 128/134, neem dan de 134. De naadwaarde is inbegrepen, maar persoonlijk vind ik dat een t-shirt best wat wijder mag vallen, dus ik heb er wel 1 cm naadwaarde bij gedaan.

De aanpassingen in het patroon

  • De hals pas je aan in het patroon, omdat deze voor een overslagkraag vaak wat groter gemaakt wordt. Knip de hals later naar wens uit.
  • Maak van de lange mouwen, korte mouwen en maak ze 3 cm langer.

Weet je niet goed hoe je dat doet? lees dan hier! verder.

  • Neem de rest van het patroon over en knip het shirt uit.
  • Knip de hals naar wens uit

Zo maak je het t-shirt

Naai eerst de schouderdelen aan elkaar en werk dit gelijk af. Dit kun je doen met een locksteek of zigzagsteek.

t-shirt naaien

Daarna zet je de mouwen aan het shirt. Kijk goed wat de voorkant en achterkant van de mouw en het t-shirt is. Speld de voorkant van de mouw, tegen de voorkant van het t-shirt. Begin eventueel te spelden vanuit het midden van de mouw, die je tegen de schoudernaad neerlegt.

Hierna werk je ook de mouwen af. Zorg dat je de naden kort afwerkt, zodat de mouw mooi valt. Als er teveel stof na de naad zit, dan zie je dit terug aan de buitenkant. Neem het T-shirt en leg de zijnaden tegen elkaar aan. Speld dit naar boven, naar de onderkant van de mouw. Zorg dat de naden van de mouw netjes op elkaar aansluiten (zie pijl).

Vouw de mouw 3 cm naar buiten en daarna 1 cm weer terug. Stik dit door. (Zie filmpje)

Maak het boordje voor de hals. Meet de hals op en neem 80% lengte voor het boordje. Neem +- 6 cm breedte en knip het boordje uit de stof

Door het boordje er andersom aan te zetten (dus met de dicht kant op de naad), dan je normaal doet, krijg je een raw edge effect. (zie foto).

Vergelijkbare berichten