·

Plissé rok maken

Al een tijdje liep ik met het idee om een plissé rok te maken. Gelukkig vond ik een mooi stofje bij de stoffenwinkel in de buurt, zeg maar om de hoek. Ik moet er niet te vaak langslopen, want dan moet ik verplicht achter de naaimachine om iets leuks te maken. Deze keer dus de rok! Achteraf niet echt een beginnersproject…

Ik hou van korte en makkelijke projecten. Na een aantal makkelijke rokken gemaakt te hebben, moest dit toch ook een makkie zijn!

Ik had van tevoren bedacht hoe lang ik de rok wilde hebben en hoeveel stof ik moest kopen. Dit bleek niet juist te zijn, maar gelukkig is de eigenares van het stoffenwinkeltje super ervaren en behulpzaam.

Wat heb je nodig: 

Tricot Voering:  de roklengte

Plissé stof: de heupwijdte

Elastiek:  de taillewijdte

 

Ik begon met het knippen van de voering.  De voering wilde ik strak. Dus legde ik een ‘strakke’ rok op de stof en knipte ik er 1 cm  ” bij de zijnaden ” omheen.

 

Daarna naaide ik de naden aan elkaar en paste ik de voering. Toen hij goed zat, werkte ik de zijnaden af en naaide ik een rolzoom in de onderkant.

 

Hierna legde ik de plissé stof dubbel, zodat de plooien recht naar beneden liepen. De stof knipte ik doormidden. De naden naaide ik aan elkaar.

 

 

Daarna heb ik de rok gerimpeld op iets meer dan heupwijdte. Achteraf gaf mijn moeder me als tip om de rok wel 4 keer te rimpelen i.p.v. 2 keer wat je normaal doet. Want hoe meer je onder elkaar rimpelt, hoe beter het blijft zitten met naaien.

De voering naaide ik aan de plissé.

Het elastiek naaide ik vast en daarna deelde ik het elastiek in 4 delen. Dit deed ik ook met de rok.

Ik spelde met heel veel spelden de rok aan het elastiek. De spelden zette ik dwars in de stof, want dan hoef je er ze met naaien niet uit te halen. Ik naaide precies in het zwarte gedeelte, zodat je stiksel niet ziet zitten.

Tijdens het naaien trek je alleen aan het elastiek.

Als laatste heb ik de rok gepast, maar de lengte van de rok stond me niet aan. Dus knipte ik hem korter. ( De rok heb ik niet afgewerkt, dit hoefde niet). Alleen lukte het me niet om hem recht te knippen. Dus je raadt het al… ik knipte en knipte… Maar de rok werd niet RECHTER.. maar korter :O

Ik schakelde natuurlijk de hulp van mijn moeder in, die de rok uiteindelijk goed recht heeft geknipt 😀

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *