· ·

Een cirkelrok maken? Zo doe je dat!

Een cirkelrok, maak je zo!

Een cirkelrok maken is eigenlijk super simpel! Er bestaan veel verschillende stappenplannen op internet en de één is nog moeilijker dan de andere. Ik vroeg mijn moeder om hulp, want het moest toch een stuk makkelijker kunnen! En ja hoor! Het stappenplan is eigenlijk erg makkelijk om je eigen patroon te te maken. Ik ben geen lezer en wil liever doen! Daarom het filmpje erbij om het voor jou duidelijk te maken hoe zo´n patroon maken van een cirkelrok nou werkt!

Wat heb je nodig voor het maken van het patroon?

  • Taillewijdte (voor baby’s/ pamperdragers de heupwijdte)
  • Roklengte
  • Liniaal
  • Patroonpapier

Het patroon maken is eigenlijk heel simpel, maar je kunt het op verschillende manieren, ook wel formules doen. Ik gebruik altijd deze formule, maar je kan ook andere vinden.. Eigenlijk komen ze allemaal op hetzelfde neer.

Een hele cirkel

Voor een hele cirkelrok neem je 1/6 deel van de taillewijdte – 0,5 cm. Stel je hebt een taillewijdte van een tiener ( taillewijdte 60 cm : 6 = 10 cm- 0,5 cm = 9,5 cm). De roklengte ongeveer 40 cm. Dit schrijf je op.

Let op! Bij jonge kinderen kun je beter een halve cirkelrok nemen. Dit staat mooier! En voor pamperdragers, neem je de heupwijdte i.p.v. de taillewijdte.

Stap 1

Neem je het patroonpapier en leg je een groot stuk op tafel (+- een meter).

Je hebt bij de hele cirkelrok het patroon dubbel nodig, dus je kunt het papier ook alvast dubbel vouwen, maar je kunt later ook het getekende patroon dubbel leggen en zo uitknippen.

Teken aan de linkerkant een rechte (verticale) lijn naar beneden, (Zie voorbeeld).

De rode pijltjes zijn de formule: 1/6 van de taillewijdte – 0,5 cm.

Stap 2: Begin van het patroon

Na het tekenen van de rechte lijn, meet je vanaf de bovenkant naar beneden van de lijn de cm …. die uit de formule kwamen. Bijvoorbeeld van de tiener 9,5 cm. Daar zet je een streepje op de rechte lijn.

Stap 3: De taille ronding tekenen

Leg je liniaal steeds opnieuw schuin neer en meet je vanaf het streepje (bijv: 9,5 cm) zoals de rode pijltjes.

Stap 4: De roklengte

Daarna meet je vanaf streepjes, ook wel de rode pijltjes de roklengte. Zie voorbeeld. Maak daarna van de streepjes, mooie lijnen, (zie voorbeeld).

Je hebt nu het patroon getekend voor een hele cirkelrok! Let op! Je hebt de helft getekend, dus als je het patroon uitknipt.. Zorg dan dat het papier dubbel ligt! Knip het patroon uit en leg de bovenkant tegen de stofvouw. Hierdoor krijg je geen naden in je rok.

cirkelrok maken
Zo krijg je een cirkelrok zonder zijnaden. Neem altijd 3 cm extra naadwaarde bij de zoom.

De tailleband

De tailleband voor op een cirkelrok, maak je zelf heel simpel door een strook te nemen van +- 10 cm breed en de taillewijdte lang. De breedte van de strook kun je zelf aanpassen natuurlijk. In de band moet nog wel elastiek…

Maar je kan er ook voor kiezen om super, leuk en breed elastiek op de rok te zetten! Dit geeft, vooral bij kinderen een heel leuk effect!

Een halve cirkel

Voor een halve cirkelrok, dat toch leuker bij kinderen staat, gebruik je een andere formule dan de hele cirkelrok. Je kunt er voor kiezen om het patroonpapier dubbel neer te leggen, zodat je een voor en achterkant krijgt.

Je gebruikt hier de formule: 1/3 van de taillewijdte – 1 cm. Let op bij pamperdragers neem je de heupwijdte.

Vervolg daarna de stappen van 1 t/m 4. Als je het patroonpapier dubbel vouwt, knip dan het tweede deel eraf (vanaf de vouwlijn), zodat je twee gelijke delen hebt. Je hebt dan een voor en achterkant.

halve cirkelrok maken
Bovenkant is de taille. Zijkanten zijn zijnaden

Je kunt het patroon op deze manier tegen de stof aan leggen.

halve cirkelrok
Let op! Neem altijd extra naadwaarde bij de zoom.

De rok in elkaar zetten

Nu is het tijd om de rok in elkaar te zetten. Je kunt als band een brede elastiek gebruiken, bijvoorbeeld een elastiek van 4 cm breed (zoals deze). Knip het elastiek op maat van de taillewijdte -5 cm. Let op bij baby’s trek je er iets minder af. Naai de uiteinde van het elastiek aan elkaar vast en deel deze in 4 stukken. Dit doe je ook met de taille van de rok. Het elastiek zet je vast op deze delen van de rok. Daarna naai je het vast, maar let op dat je het elastiek uitrekt, zodat deze mooi verdeeld wordt over de taille van de rok. Daarna werk je de zoom af met een tweelingnaald. Als je een lockmachine hebt, kun je vooraf de taille van de rok en de onderkant van de zoom nog aflocken.

In deze blog lees je hoe je op een makkelijke manier een eigen patroon kan maken voor een cirkelrok! Deze kun je voor alle leeftijden gebruiken. Ben je op zoek naar een simpel rok patroontje voor baby’s? Check dan ons nieuwe patroontje Eva! Die vind je hier!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *