Wat zijn duurzame DIY-alternatieven? Check deze vijf!

Duurzaam diy.. Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid. Maar meedoen voor een betere wereld en minder afval, kunnen we zeker! Duurzame stoffen, hout, glas, herbruikbaar plastic.. Scheiden kunnen we nu als de beste en wat zouden we nog meer kunnen doen? Daarom hebben we aantal leuke ideeën op een rij gezet!

Wasmiddel maken!

Zelf wasmiddel maken bijvoorbeeld! Het is super eenvoudig en vaak heb je de ingrediënten al in huis. Ik heb eens wasmiddel gemaakt met sunlight zeep. Maar Marseille of Alleppo zijn betere opties.

 • 80 gram zeep
 • 5 liter water
 • 4 tl baking soda
 • Grote pan
 • Rasp
 • Voor de witte was: 40 gram baking soda
 • Optioneel: essentiële olie

Rasp 80 gram zeep met een grove rasp. Pak een grote pan en breng 1 liter water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de geraspte zeep toe. Blijf roeren totdat de zeep volledig is opgelost. Voeg dan 4 liter kokend water toe. Heb je niet zo’n grote pan, dan kun je het mengsel eerst overgieten in een emmer en dan de 4 liter water toevoegen. Hierna voeg je de 4 tl baking soda toe aan het mengsel. Baking soda heeft een blekend effect en werkt daarom perfect om vlekken te verwijderen.

Als je een wasmiddel apart voor de witte was wilt maken, verdeel dan het mengsel over twee pannen/emmers. Voeg 40 gram baking soda bij het wasmiddel voor de witte was. Roer dit goed door totdat het is opgelost. Laat beiden nu minimaal 24 uur afkoelen. Het wordt op een gegeven moment een dikke substantie. Roer het af en toe door. Wil je (essentiële) olie toevoegen voor een lekkere geur, dan kun je dit na het afkoelen doen. Giet het daarna over in een lege fles en klaar is jouw wasmiddel.

Wattenschijfjes of doekjes maken

Een super makkelijke duurzame diy! Heb je oude handdoeken of stukjes reststof van katoen? Dan kun je heel gemakkelijk wattenschijfjes maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een mok op de stof te zitten en hier omheen te knippen. Maar wij hebben dit patroon ook toegevoegd aan ons gratis e-book naaien voor beginners! Super makkelijk om te maken! Je knipt 2x een rondje uit en dit naai je met een zigzagsteek aan elkaar. Hups! Duurzaam bezig! Doeken zijn ook makkelijk te maken. Eigenlijk is het een beetje hetzelfde principe. Je neemt een oude handdoek en maakt hier een doek van, die je bijvoorbeeld gebruikt i.p.v. keukenpapier.

werken met multiplex

Duurzame diy’s met hout

Er zijn zoveel leuke dingen om te maken met restjes hout! Heb je bijvoorbeeld hout over van een project dan kun je dit heel goed gebruiken voor:

 • Deurstopper
 • hout in de vorm van huisjes om neer te zetten of mee te spelen
 • wandhanger met leren riemen
 • sleutelrek
 • speelhuisje
 • foto op hout

Voor groter projecten is er tegenwoordig een nieuw soort ‘duurzaam hout’. Ook wel WoodComposiet genoemd. Dit vraagt namelijk bijna geen onderhoud in tegenstelling tot gewoon hout dat je moet verven of beitsen.. Daarnaast wordt voor composiet geen bomen gekapt. Het is een product die samengesteld is uit meerdere materialen en bestaat uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. En ook nog verkrijgbaar in allerlei kleuren! Dan ben je ook nog eens heel duurzaam bezig!

Kaarsen recyclen

Niet iets voor de zomer, maar wel voor de winter! Helaas brand een kaars niet altijd op en daardoor hou je kaarsenvet over. Van dit kaarsenvet kun je weer heel makkelijk nieuwe kaarsen maken. Maar je kan ook een ‘ duurzame diy kaars’ maken!

 • 50 gram sojawas of koolzaadwas
 • 3 gram etherische olie met geur naar keuze (denk bijvoorbeeld aan lavendel)
 • kaarslont
 • glas, pot of blik
 • pan
 1. Smelt de was au bain-marie in een pan, zodat deze helemaal vloeibaar wordt.
 2. Giet dit mengsel in een leeg glas, lege pot of leeg blik.
 3. Voeg de druppels etherische olie toe.
 4. Wacht tot het een klein beetje begint te stollen.
 5. Voeg de kaarslont toe en houd het even vast zodat deze goed op z’n plaats blijft.
 6. Laat de kaars uitharden.
plankdragers van hout

Plankdragers van oude riemen

Je kunt het zo gek niet bedenken! Maar je kunt ook hele leuke plankdragers maken van oude riemen. Met een stukje rest hout of composiet maak je leuke wandhangers! De duurzame diy kun je hier vinden!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *