Een huis kopen? Dit moet je weten!

Alweer ruim vier jaar geleden kochten wij ons eerste huis. Toen had ik geen idee wat er allemaal bij kwam kijken en welke dingen we moesten regelen. Hoeveel kunnen we lenen? Wat hebben we nodig voor onze inboedel en meer van die vragen. Ben je aan het kijken voor een huis of ga je een huis kopen? Lees dan verder voor tips en tricks!

Financiële mogelijkheden

Om te weten wat voor huis je kan kopen, moet je eerst kijken wat de financiële mogelijkheden zijn. Daarvoor heb je een hypotheekadviseur nodig. Samen kijk je naar wat je kan lenen en wat je maximaal kan bieden op een huis. Omdat er vaak weinig huizen in de omgeving te koop staan, kan het zijn dat je moet overbieden. Als je vooraf weet wat je kan lenen, kun je sneller handelen en daarmee heb je een voordeel op andere bieders.

Als je een huis koopt, moet je ook denken aan bepaalde verzekeringen. Denk aan een levensverzekering, inboedelverzekering en een eventuele opstalverzekering. Tip: Ga verzekeringen vergelijken met elkaar voor de beste keus! Dit bespaart ook weer en is goed voor de portemonnee!

Inboedelverzekering

Als je eenmaal een huis hebt gekocht, raad ik je sterk aan om een inboedelverzekering te nemen. Toen we een paar maanden in ons huis woonden, gooide onze jongste per ongeluk een hele emmer water over onze houten vloer. De vloer begon bol te staan en alles was net opnieuw geschuurd en geverfd. Met een inboedelverzekering zijn je spullen goed verzekerd voor schade, diefstal, brand of storm. Dus zeker niet vergeten als je een huis koopt of net hebt gekocht! Bij mijn ouders hebben we een keer brand gehad en toen waren we achteraf erg blij met onze inboedelverzekering.

Geld sparen voor je droomhuis

Weten wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat is het eerste deel dat je moet weten. Zet dit op papier en je weet precies wat je maandelijks zou kunnen sparen. Hou iets altijd iets achter voor onverwachte kosten. Tegenwoordig heb je ook wat eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen, dus sparen is geen gek idee. Kun je niet sparen, maar lukt het wel om meer uren te werken? Doe dit dan! Dit loont bij het kopen van een huis.

De overdrachtsbelasting voor starters wordt afgeschaft vanaf 1 januari 2021. Starters tot en met 34 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit geldt voor de komende 5 jaar. Het voordeel hiervan is dat je dan minder eigen geld nodig hebt en dat maakt de aankoop van een huis makkelijker.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *