shirt naaien voor jongens
DIY,  Lifestyle,  Naaipatronen,  Persoonlijk

Shirt naaien met gratis patroon voor peuter en kleuter!

Zelf kleding maken wordt steeds leuker als je er handigheid in krijgt. Zo maak ik nu voor onze jongens vaak een shirt. Het is eigenlijk best makkelijk om te maken! Zeker als net begint met naaien, maar denk dan wel aan je stofkeuze! Je vindt in deze blog een gratis patroon en een creatieve manier om net even een ander shirt te maken!

Stofkeuze

Het stofje van de tijgers sprak me direct aan. Het is een French terry en ook nog eens een leuke kwaliteit/ prijs verhouding! French terry is fijn om te naaien, vooral als je een beginner bent. Dit komt omdat deze soort stof stevig is en heerlijk knipt! Tevens een stofje die draagbaar is voor de wat warmere dagen, maar ook goed geschikt voor de zomer.

En heel belangrijk dat het mooi blijft na wassen. Zo maakte ik vorig jaar een hemd met broekje uit de Eva Mouton stoffencollectie. Deze zomer pakte ik het setje weer uit de kast en de stof was nog als nieuw! Niet alle stoffen blijven altijd even mooi. Je moet vooral oppassen met zwart bedrukte stoffen. Die vervagen snel…

Ik gebruikte 1 meter stof (hier heb ik precies beide shirts uitgehaald).

Het patroon

Voor beide jongens wilde ik dezelfde stof gebruiken, maar dan net even wat anders. De jongste peuter heeft maat 104/110 en de oudste 116/122. Twee deelmaten die lastig te vinden zijn! Maar wij hebben dit patroon voor jullie beschikbaar gemaakt!! Voor de jongste maakte ik het shirt met schouderstukken. Naai eerst de schouders aan elkaar en dan de schouderstukken erop.

Het patroon kan je hier gratis downloaden!

Het patroon is een halve mouw en een half shirt. Wil je het patroon in zijn geheel is het handig om het 2 keer te printen. Je kunt dan de delen aan elkaar plakken. We proberen de patronen zo goed mogelijk over te nemen. Is er iets dat niet klopt.. Wil je dit dan aan ons doorgeven? Hou 1 cm naadwaarde aan tijdens het knippen!

Voor de oudste een shirt met stevig lint op de mouwen. Dit deed ik ook eerst voordat alle delen in elkaar heb genaaid. Het lint geeft een leuk effect en zie je nu veel terug bij veel merken! De hals werkte ik af met een boordstofje. Ik pas altijd even of het gat groot genoeg is om met het hoofd door te kunnen. Daarna neem ik 80% van de halswijdte en ongeveer 4 cm breed. Ligt er ook een beetje aan hoeveel je eraf naait..

shirt voor kleuter naaien

De achterkant hield ik simpel, maar je kan het patroon natuurlijk in allerlei stukken knippen. Zoals ik bij dit setje probeerde! De mouwen, hals en onderkant werkte ik af met een tweelingnaald.

Ben je beginner en wil je weten hoe je een shirtje naait? Kijk dan hier!