De juiste naaimachine naald? Welke gebruik je wanneer.

Je kunt in je naaimachine verschillende naaimachine naalden plaatsen, maar waarom is dat eigenlijk? Een naaimachine is gemaakt voor verschillende soorten stof en daarom kun je ook de naald vervangen die passend is bij de stofsoort. Echt leer is namelijk veel dikker dan een stukje katoen en in tricot zit weel veel stretch. Daarom is het belangrijk dat je met bepaalde stofsoorten een andere naald gebruikt, omdat hij anders breekt.

Wanneer gebruik je welke naald?

Voor elke stof gebruik je een andere naaimachine naald. Hieronder beschrijven we de verschillende naalden. Soms kun je een naald voor meerder stoffen gebruiken zoals de universele naald. Ik gebruik zelf maar twee soorten: De universele naald en de stretchnaald.

Een universele naald

De universele naald. Eigenlijk zegt de naam het al, het is een alleskunner. Hiermee kun je de meeste stoffen naaien. Je merkt zelf aan je machine, wanneer het echt nodig is om een andere naald te gebruiken. Soms kun je er makkelijk rekbare stoffen mee naaien, maar het kan ook zijn dat je machine het met deze naald te lastig vindt en je een jersey of stretchnaald moet gebruiken. Ik haal mijn naalden altijd van het merk Schmetch of organ.


Een jeans/denim stof, canvas, tafelzeil, rubber, kunstleder, kun je allemaal met een universele naald naaien. De schmetz jeansnaald heeft een scherpe punt en met de dikte 80 naai je dunne jeans en met bij voorbeeld dikte 100 en 110 naai je een zwaarder tot dikke stof. Het nummer geeft dus de dikte weer.

Stretchnaald

Heb je een mooi dun en rekbare tricot of travel stof gekocht? Dan raad ik je aan om een stretchnaald 70 of 75 te gebruiken. Deze naald heeft een vlakke punt en een verdikking achter het oog, zodat het de stof niet beschadigd. Tevens voorkomt het overslaan van steken. Voor een dikkere stretchstof kun je naald 90 gebruiken. Denk hierbij aan een stevige jersey, french terry of een rekbare polyester stofje. Hoe dikker de stof, hoe hoger de naaldkeuze.

Ledernaald, microtexnaald en tweelingnaald

Naast deze naalden zijn er nog meer naaimachinenaalden. Maar deze naalden worden het meeste gebruikt. Een ledernaald is natuurlijk voor echt leder! Niet voor kunstleder, daar is de universele naald weer beter voor te gebruiken. Een microtexnaald is voor zijde, regenkleding en dun zeildoek geschikt. En een tweelingnaald heeft ook weer een verschil in universele en stretchnaald, want hiermee werk je een zoom mooi af. Of stik je een hals mee door. Een tweelingnaald lijkt erg op een zoom van een coverlock.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van verschillende naalden?

Er zijn verschillende soorten stoffen en soms als je begint met naaien, krijg je het idee dat je naaimachine ergens last van heeft. Dit kan dan bijvoorbeeld komen door de verkeerde naald die je gebruikt. In het begin gebruikte ik vaak een universele naald bij bijna alle stoffen. Een dunne universele (80) naald, kun je zeker ook wel gebruiken bij een tricot stofje, maar dat gaat niet altijd goed. Ergens begreep ik niet waarom mijn steek er niet mooi uitzag. De universele naald kon toch ook prima? Totdat ik de naald verving voor een stretchnaald. Mijn steek werd ten eerste veel mooier, maar ook mijn naaimachine naaide veel beter.

naaimachine naald
Overige tips

Bij sommige naalden staan er geen herkenningstekens op. Je weet vaak na het wisselen niet meer welke naald het was. Daarom kun je met een beetje nagellak de naald een herkenbaar maken. Blauwe nagellak voor een stretchnaald bijvoorbeeld.

Na verloop van tijd zal je naaimachine naald bot worden. Dan kun je je naald weer scherp maken door in een fijn stukje schuurpapier te stikken, let wel op dat je je voetje omhoog houdt. Dit houdt de naald langer scherp. Maar ondanks het slijpen van de naalden blijft het wel belangrijk om je naald regelmatig te vervangen.