baby broek naaien
DIY,  Lifestyle,  Persoonlijk

Free tutorial baby broekje voor beginners!

Een harembroekje maken? Het is niet moeilijk, maar je moet er wel even handigheid in krijgen. Om jou op weg te helpen om een babybroekje te naaien, heb ik een uitgebreide handleiding geschreven, met natuurlijk een gratis patroon. 

Ben je beginnend of al gevorderd? Dit blijft altijd een leuk cadeautje of handig voor je eigen baby! Een baby harembroekje maken als je net begint met naaien is best een uitdaging. Wees niet te kritisch voor jezelf! Als je deze beschrijving volgt, komt het helemaal goed!

Check hier

Ons Tutorial filmpje

Wat heb je nodig? 

Voor een broekje (50 t/m 62)  heb je vaak aan 30 cm stof genoeg. Als je net begint, raad ik je aan om eerst met jersey stof te beginnen. Dit is wat dikker en fijner te naaien. Ook heerlijk voor de winter! Tevens gebruik ik boordstof voor de boordjes. Voor als je begint is dit makkelijker, omdat de boordstof erg rekbaar is en de boordjes soms lastig te naaien zijn. In een stoffenwinkel kunnen ze je heel goed helpen, vraag daar ook om advies. 

baby broekje naaien
boordjes van dezelfde stof. Dit kan ook, maar dan gebruik dan elastiek voor in de bovenkant en knip de boorden ruimer.
  1. 30 cm jersey of tricot
  2. 10 cm (lengte) boordstof
  3. Gutermann garen
  4. stretchnaald 
  5. spelden
  6. schaar
  7. patroon: download hier maat 62/68 ( let op neem 1 cm naadwaarde bij de patronen)
  8. patroon: download hier maat 50/56

Stap 1  Patroon en knippen

Print het patroon uit en leg hem op de stof. Het patroon heb ik eerst over getekend, maar dat hoeft niet. Tevens heb ik gekozen om een kleine maat 62 te maken, daarom knip ik precies langs de stof. Maar normaal knip je er 1 cm omheen, omdat je dit weg naait.

Check altijd even dat je stof goed ligt. Als je goed kijkt zie je de lijnen in het stof lopen. Als je de stof uitrekt, dan zie je lijntjes. Deze lijnen horen naar beneden te vallen. Dus als rechte lijnen van boven naar beneden. Je legt het patroon er dan op, zoals je hieronder ziet. Dit is namelijk belangrijk voor de rek van het broekje.

Leg de stof dubbel, zodat je gelijk de voor en achterkant knipt. Hieronder zie je een voorbeeld. 

harembroekje naaien voor beginners

Daarna leg je de delen van elkaar en knip je de voorkant. Zoals hieronder op de foto. Rechts is de voorkant en links de achterkant. 

babybroekje naaien voor beginner
achterkant moet de luier in, daarom loopt deze rond en is vaak langer van boven. 

Stap 2 broekje naaien

Leg de delen met de goed kant op elkaar.

harembroekje naaien voor beginners

Speld nu de delen op elkaar. Let goed op hoe je de spelden zet, zodat je deze makkelijk eruit kunt halen met naaien.

broekje

Nu ga je het harembroekje naaien! Begin aan de linkerkant en naai naar beneden. Vergeet niet aan te hechten bij het begin en af te hechten aan het eind. 

aan en afhechten
vaak zit er een knop op je naaimachine voor het achteruit gaan, voor het aan en afhechten.

Begin daarna rechts aan de onderkant, zodat je altijd de meeste stof aan de buitenzijde van je naaimachine valt. Dit naait namelijk een stuk makkelijker. Als je recht hebt geknipt, kun je precies de stof volgen om netjes te naaien. (zie foto)

harembroekje

Daarna lock je de zijkanten af. Maar als je geen lockmachine hebt, zet je de naaimachine in zigzag stand en zigzag je de zijkant. Zorg dat je bij het ronde deel weinig de stof kort afknipt na het naaien van de rechte steek, zodat het niet gaat trekken. Daarna zigzag je de kanten. Hierdoor ga je rafelen van de stof tegen. 

Stap 3 boordjes knippen

Knip al draadjes af en keer het broekje om. Nu ga je de boordjes knippen. 

Pak het boordstof en meet uit: 

Boordjes voor de onderkant: hoogte 10 cm en breedte 13 cm (knip deze 2x).

Boord bovenkant: hoogte 10 cm en breedte 30 cm.

harembroekje naaien baby

Leg de boordstof zo, dat de goede kant van de stof naar binnen ligt. Nu kun je de zijkanten dicht naaien. 

babybroekje naaien

Als je dat gedaan hebt, vouw je de naad open en vouw je het boordje dubbel. Dit doe je ook met het andere boordje. Let wel op, ook bij de boordjes goed aan en afhechten, tijdens het naaien.

boordje aanzetten
boordjes naaien

Doe het beenboordje om het beengedeelte van het broekje en zorg dat de open kant naar beneden valt. De naad van het boordje leg je op de naad van het broekje aan de binnenzijde. Zo zie je de naad niet als de baby het broekje aan heeft. Op de foto zie je de speld er in staan, daar zit bij mij de naad op de naad van het broekje gespeld.  Doe dit ook bij het andere beenboordje.

boord aanzetten

Nu neem je het boord van de bovenkant. Ook deze sla je weer dubbel. En daarna deel je het boord in 4 delen. Dit doe je ook bij de bovenkant van het broekje. Hierna doe je het boord om het broekje met de open kant naar boven. 

Je zorgt dat de naad precies middenachter komt en dat de rest van de 3 delen (zijkant en voorkant) op elkaar speld. Ik zet altijd mijn spelden dwars, zodat het boord niet kan verschuiven. Zet anders meer spelden om het harembroekje bij elkaar te houden. Vooral het ronde gedeelte van de achterkant moet je het boord goed op het broekje spelden. 

baby broekje

Zo ziet het broekje er nu uit! Nu het lastigste gedeelte naaien! Maar dit komt vast goed!

Stap 4 boordjes naaien

naaien harembroekje

Op de foto zie je dat ik mijn speld zo heb staan. Deze laat ik erin staan en ik naai er voorzichtig overheen. Trek aan je boordstof, zodat deze gelijk wordt met je stof van het broekje. Je naait helemaal rond, langs de kant. Goed spelden is het halve werk!

Alleen over dwars spelden kun je  voorzichtig heen naaien, niet als je de spelden recht in de stof hebt. 

Dit doe je op de zelfde manier bij de boordjes. Begin net voor de naad met naaien en trek goed aan je boordstof. 

Als het gelukt is, zigzag je de naden die je net hebt genaaid af. Controleer of je nog spelden in je broekje hebt staan en haal deze weg! Knip alle overgebleven draadjes weg. 

En tadaa!! Je hebt een harembroekje genaaid! 

baby harembroekje
Over het mutsje later meer!

Wat leuk dat je onze blog hebt gevonden! In deze blog lees je hoe je een harembroekje kunt maken, maar we hebben nog veel meer gemaakt! Voor een leuk kraamcadeautje of gewoon meer maken voor baby´s kun je ook hier en hier kijken!

14 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *