Baby broekje zelf maken voor beginners! Gratis patroon en tutorial!

baby broek naaien

Een baby broekje zelf maken? Het is niet moeilijk, maar je moet er wel even handigheid in krijgen. Om jou op weg te helpen om een babybroekje te naaien, hebben we een uitgebreide handleiding geschreven met een gratis patroon.

Ben je beginnend of al gevorderd? Dit blijft altijd een leuk cadeautje of handig voor je eigen baby! Een baby broekje zelf maken maken als je net begint met naaien is best een uitdaging. Wees niet te kritisch voor jezelf! Als je deze beschrijving volgt, komt het helemaal goed!

Dit broekje valt baggy en lijkt op het wel bekende Oliverbroekje. Wil je graag dat het broekje aansluitend, knip het patroon dan zonder naadwaarde, maar let wel op dat je dit alleen aan de zijkanten doet en niet aan onderkant of bovenkant. Daar moet je dan wel naadwaarde toevoegen i.v.m. de lengte van het broekje.

Babybroekje maken: naaitutorial

Wat heb je nodig? 

Voor een broekje (50 t/m 62)  heb je vaak aan 30 cm stof genoeg. Als je net begint, raad ik je aan om eerst met jersey stof te beginnen. Dit is wat dikker en fijner te naaien. Ook heerlijk voor de winter!

Tevens gebruik ik boordstof voor de boordjes. Voor als je begint is dit echt een stuk makkelijker, omdat de boordstof erg rekbaar is en de boordjes soms lastig te naaien zijn. In een stoffenwinkel kunnen ze je heel goed helpen, vraag daar ook om advies.

Bij gebruik van tricot of jersey zou ik niet teveel naadwaarde aan het broekje knippen. Het patroon is gemaakt op basis van french terry stof of ander minder rekbare stoffen.

baby broekje naaien
boordjes van dezelfde stof. Dit kan ook, maar dan gebruik dan elastiek voor in de bovenkant en knip de boorden ruimer.
 1. 30 cm jersey of tricot
 2. 10 cm (lengte) boordstof
 3. Gutermann garen
 4. stretchnaald 
 5. spelden
 6. goede stofschaar

Stap 1  Patroon en knippen

Print het patroon uit en zorg dat je printerinstelling staat op: ware grootte printen. Maak het patroon tot 1 geheel en knip de juiste maat uit of trek deze over op patroonpapier. Daarna leg je het patroon op de stof. Zoals je ziet hebben wij het patroon eerst overgetrokken op patroonpapier. Tevens hebben we ervoor gekozen om een kleine maat 62 te maken. Hierdoor is bij de foto geen naadwaarde toegevoegd. Dit is wel nodig bij dit patroon! Je knipt dus 1 cm om het patroon heen.

Check altijd even dat je stof goed ligt. Als je goed kijkt zie je de lijnen in het stof lopen. Als je de stof uitrekt, dan zie je lijntjes. Deze lijnen horen naar beneden te vallen. Dus als rechte lijnen van boven naar beneden. Je legt het patroon er dan op, zoals je hieronder ziet. Zorg dat de broekspijpen recht op de stof komen. Dit is namelijk belangrijk voor de rek van het broekje.

Als je het patroon op de stof legt, leg de stof dan dubbel, zodat je gelijk de voor en achterkant knipt. Hieronder zie je een voorbeeld. 

harembroekje naaien voor beginners

Daarna leg je de delen van elkaar en knip je de voorkant. Zoals hieronder op de foto. Links is de achterkant en rechts is de voorkant van het baby broekje!

babybroekje naaien voor beginner
achterkant moet de luier in, daarom loopt deze rond en is vaak langer van boven. 

Stap 2 broekje naaien

Het broekje in elkaar zetten! Eerst is het handig om de delen op elkaar te spelden, zodat ze niet meer kunnen verschuiven. Leg de delen met de goed kant op elkaar.

harembroekje naaien voor beginners

Speld nu de delen op elkaar. Let goed op hoe je de spelden zet, zodat je deze makkelijk eruit kunt halen met naaien.

broekje

Nu ga je het harembroekje naaien! Begin aan de linkerkant en naai naar beneden. Vergeet niet aan te hechten bij het begin en af te hechten aan het eind. 

aan en afhechten
vaak zit er een knop op je naaimachine voor het achteruit gaan, voor het aan en afhechten.

Begin daarna rechts aan de onderkant, zodat je altijd de meeste stof aan de buitenzijde van je naaimachine valt. Dit naait namelijk een stuk makkelijker. Als je recht hebt geknipt, kun je precies de stof volgen om netjes te naaien. (zie foto)

harembroekje

Daarna lock je de zijkanten af. Maar als je geen lockmachine hebt, zet je de naaimachine in zigzag stand en zigzag je de zijkant. Zorg dat je bij het ronde deel de stof kort afknipt na het naaien van de rechte steek, zodat het niet gaat trekken. Daarna zigzag je de kanten. Hierdoor ga je rafelen van de stof tegen. 

Stap 3 boordjes knippen

Knip al draadjes af en keer het broekje om. Nu ga je de boordjes knippen. 

Knip de boordjes 2 x.

harembroekje naaien baby

Leg de boordstof zo, dat de goede kant van de stof naar binnen ligt. Nu kun je de zijkanten dicht naaien. 

babybroekje naaien

Als je dat gedaan hebt, vouw je de naad open en vouw je het boordje dubbel. Dit doe je ook met het andere boordje. Let wel op, ook bij de boordjes goed aan en afhechten, tijdens het naaien.

boordje aanzetten
boordjes naaien

Doe het beenboordje om het beengedeelte van het broekje en zorg dat de open kant naar beneden valt. De naad van het boordje leg je op de naad van het broekje aan de binnenzijde. Zo zie je de naad niet als de baby het broekje aan heeft. Op de foto zie je de speld er in staan, daar zit bij mij de naad op de naad van het broekje gespeld.  Doe dit ook bij het andere beenboordje.

boord aanzetten

Nu neem je het boord van de bovenkant. Ook deze sla je weer dubbel. En daarna deel je het boord in 4 delen. Dit doe je ook bij de bovenkant van het broekje. Hierna doe je het boord om het broekje met de open kant naar boven. 

Je zorgt dat de naad precies middenachter komt en dat de rest van de 3 delen (zijkant en voorkant) op elkaar speld. Ik zet altijd mijn spelden dwars, zodat het boord niet kan verschuiven. Zet anders meer spelden om het harembroekje bij elkaar te houden. Vooral het ronde gedeelte van de achterkant moet je het boord goed op het broekje spelden. 

baby broekje

Zo ziet het broekje er nu uit! Nu het lastigste gedeelte naaien! Maar dit komt vast goed!

Stap 4 boordjes naaien

naaien harembroekje

Op de foto zie je dat ik mijn speld zo heb staan. Deze laat ik erin staan en ik naai er voorzichtig overheen. Trek aan je boordstof, zodat deze gelijk wordt met je stof van het broekje. Je naait helemaal rond, langs de kant. Goed spelden is het halve werk!

Alleen over dwars spelden kun je  voorzichtig heen naaien, niet als je de spelden recht in de stof hebt. 

Dit doe je op de zelfde manier bij de boordjes. Begin net voor de naad met naaien en trek goed aan je boordstof. 

Als het gelukt is, zigzag je de naden die je net hebt genaaid af. Controleer of je nog spelden in je broekje hebt staan en haal deze weg! Knip alle overgebleven draadjes weg. 

En tadaa!! Je hebt een baby harembroekje genaaid! 

Het patroon van het babymutsje kun je ook op onze site vinden!

Wat leuk dat je onze blog hebt gevonden! In deze blog lees je hoe je een harembroekje kunt maken, maar we hebben nog veel meer gemaakt! Voor een leuk kraamcadeautje of gewoon meer maken voor baby´s kun je ook bij gratis naaipatronen kijken. Naast dit broekje hebben we ook een ander gemaakt. Namelijk baby broekje Aiden. Dit broekje is met kniestukken aan de voorkant en achterkant en zit getailleerd bij de billen dan het harembroekje hierboven. We hebben het harembroekje met kniestukken ook gemaakt. Die kun je hieronder vinden.

Het patroon is er ook met kniestukken! Weer eens iets anders dan een gewoon broekje! Ook deze is heel makkelijk te maken. Download deze hier!

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021

14 reacties op “Baby broekje zelf maken voor beginners! Gratis patroon en tutorial!

 1. Pingback: Kniestukken maken in een babybroekje? Zo doe je dat! - VanZussies

 2. Lotte zegt:

  Hoi,
  Dank voor je uitgebreide uitleg en heldere foto’s. Er is nog een dingetje waar ik graag tips voor krijg. De bordjes aan de onderkant van de kleine maatjes zijn zo klein dat je naai-voetje er bijna niet op past, of dat je steeds bijna de laag stof van de achterkant meeneemt met het naaien. Hoe doen jullie dit zo dat het wel goed gaat?
  Dankjewel!

 3. Pingback: Baby broekje maken: gratis patroon! - VanZussies

 4. Pingback: Baby setje zelf maken met gratis naaipatronen - VanZussies

 5. Pingback: Voor het eerst een Baby broekje naaien? 5 Tips voor beginners! - VanZussies

 6. Pingback: DIY -kniestukken naaien in een babybroekje! - VanZussies

 7. Pingback: Een patroon kort baby broekje! Download gratis! - VanZussies

 8. Pingback: Gratis naaipatronen van babybroekjes! Download nu! - VanZussies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *