· ·

Een simpel rokje naaien voor een baby! Gratis patroon!

Een simpel rokje naaien voor een baby, is een ideaal beginnersproject! Het was namelijk ook één van mijn eerste naaiprojecten die ik leuk vond om te doen. En als je een leuk patroontje hebt, kun je er makkelijk meerdere maken! Deze Eva rokjes kunnen niet mislukken… tenzij je naaimachine geen zin heeft 😉

Het naaipatroon Eva

Het patroon van een simpel rokje naaien, is al een aantal jaren oud, maar blijft kei leuk! We hebben het patroon Eva genoemd!

Vanaf nu dus het Eva rokje! Ook kun je het rokje makkelijk naar wens aanpassen. Zo kun je het rokje langer maken of wijder tekenen. Als je al wat handiger met patronen bent, kun je zelfs zakken toevoegen. Maar voor een baby van een paar maanden is dat natuurlijk onnodig. Naast het Eva rokje, zit er een super leuke haarband bij! Het Indy naaipatroon!

Gebruik op social media #Evarokje

Wat heb je nodig?

Stap 1 en 2

Leg de stof dubbel op een tafel. Speld het patroon vast op de stof en knip 1 cm om het patroon heen. Dit is extra naadwaarde die je er aan knipt, omdat je dit er ook weer af naait. Dit zit namelijk niet bij het patroon inbegrepen. Ik heb ervoor gekozen om de bovenkant van het rokje (de tailleband) met boordstof te maken. Als je boordstof gebruikt, hoef je er geen naadwaarde aan de zijkant bij te knippen, omdat dit erg rekbaar is.

Tip: Als je de tailleband dubbel vouwt, dan kunnen de patroondelen precies allemaal onder elkaar tegen de stofvouw aan!

Bij stap 1 zie je de twee rokdelen voor en achterkant en de band. Leg hierna de rokdelen met de goede kanten op elkaar, dus de verkeerde kant naar buiten. Zie Foto. Daarna speld je de zijkanten aan elkaar.

Stap 3 en 4

Naai de zijnaden van het rokje dicht. (Als je een lockmachine hebt, lock je de zijnaden). Daarna pak je de tailleband. Deze leg je dubbel met ze verkeerde kant naar buiten (dus weer goede kanten op elkaar). Speld de zijnaad en naai deze dicht.

Stap 5 en 6

Nu vouw je de naad die je net hebt genaaid open en vouw ie de boord dubbel. Je krijgt als het goed is nu een ronde band. Deze tailleband deel je in 4 stukken. Dit doe je door bijvoorbeeld de band dubbel te vouwen en spelden te zetten bij de delen, waar de punten op elkaar komen.

Je deelt ook het rokje in 4 delen. Ook op deze punten zet je een speld. Daarna doe je de tailleband om het rokje aan de bovenzijde met de opening van de band naar boven. De spelden speld je nu op de 4 delen.

Tip: je kunt ook bij elk deel een klein knipje in de stof geven, dit doe je dan ook bij het rokje en zo kun je de punten makkelijk op elkaar vast spelden. Let wel op dat je hiervoor langs naait, zodat je geen gaatjes krijgt

Naai de tailleband aan het rokje, maar laat een klein gaatje open voor het elastiek!

Knip het elastiek op maat en doe deze met behulp van een veiligheidspeld door de tailleband. Naai het elastiek vast en naai daarna het gaatje dicht! Helaas geen foto’s hiervan, maar als je hulp nodig hebt kun je hier kijken!

En de laatste stap alweer!

De zoom afwerken! Ik heb de zoom afgewerkt met rolzoom. Je vouwt de stof +- 1 cm naar binnen en daarna weer een keer (zie foto).. Dit speld je vast en naai je aan de goede kant van de stof met een tweelingnaald. Maar je kan ook de stof 2 cm naar binnen slaan en vast naaien, maar werk dan de onderkant af met een lockmachine of zigzagsteek.

Resultaten van Testers

We hebben prachtige resultaten van het Eva rokje gekregen! Echt alle mede- naaisters super bedankt voor het testen van het patroon! We hebben hieronder een aantal voorbeelden en tips van de testers geplaatst!

Bijvoorbeeld het rood met roze Eva rokje van Maaike! Zij heeft ook een webshop, neem gerust eens een kijkje! Maar ook het mooie rokje van Monica en de blauwe van Marleen_ls. En zelfs nog een tip over het naaien van de tailleband van Marleen die het rokje maakte uit rekbare spijkerstof!

Daarnaast hebben ook andere naaisters het rokje uit niet rekbare stof gemaakt! Maar dan moet je de tailleband iets innemen en het rokje wijder uit laten lopen! Wees lekker creatief met het patroon en vooral veel naai en draagplezier!

Wij vinden het super leuk als je het resultaat met ons deelt! Tag ons of gebruik de hashtag: #evarokje #rokjeeva

Nog meer leuks maken als beginner? Check dan dit patroontje!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *