Naaitermen uitgelegd! Speciaal voor beginners!

naaitermen

Naaitermen, toen ik net begon met naaien, snapte ik allemaal niets van al die gekke woorden; piping, fournituren, naadwaarde, beleg, biaisband. Laat staan dat ik het allemaal goed kon uitspreken. Daarom mag op onze site de naaitermen niet ontbreken. Speciaal voor beginners die starten met naaien! We hebben er een aantal voor je uitgelicht die vaak voorkomen!

Fournituren

Benodigdheden voor het afwerken van kleding. Dus alles wat je nodig hebt om kleding te maken; naalden, garen, ritsen, spelden etc.

Aan/afhechten

Bij het aanhechten ga je met je naaimachine voetje een paar steken naar voren en een paar steken naar achteren, voordat je verder naait. Dit doe je aan het begin en aan het eind. Zo kan je stiksel niet snel loslaten.

Stofvouw

Als je de stof dubbel legt/ vouwt ontstaat er een stofvouw. Met deze vouw wordt de stofvouw bedoeld. Eigenlijk heel makkelijk he! Wel eerst controleren of je de stof de juiste kant op vouwt.

Zelfkant

De zelfkant van de stof is eigenlijk een ander woord voor de zijkant van een lap stof. De rand aan de zijkant van de stof heeft vaak een andere structuur of kleur dan de rest van de stof. Is dit niet het geval? Dan kun je de zelfkant herkennen op een andere manier: Een stof wordt geknipt van de rol.

Draadrichting

In de stof loopt een draad. Als je bijvoorbeeld bij tricot aan de stof trekt zie je de draad richting goed naar voren komen. Je ziet precies de lijn lopen waar het draad naar toe gaat. De draadrichting loopt parallel met de zelfkant. Als je een kledingstuk maakt is het belangrijk om de juiste draadrichting aan te houden. Meestal staat er daarom ook: recht van draad of een pijl naar beneden. Dit betekent dat de draadrichting van de stof recht naar beneden moet lopen.

Zoom

Een zoom is de afwerking van een randje stof. Dit om uitrafelen te voorkomen, maar ook vooral omdat het er netjes uitziet. Bijvoorbeeld bij de onderkant van een rok, jurk of broek.

Plooien

Een plooi is een vouw in de stof. Het stof naai je daar dubbel. Denk bijvoorbeeld aan de bovenkant van gordijnen of aan een plooirokje. Hier zitten plooien in om de stof mooi te laten vallen. Maar het kan ook zijn dat je per ongeluk een plooitje naait waar het niet hoort. Dit kun je heel makkelijk herstellen om met het tornmesjes het stiksel van het plooitje en een paar eromheen weg te halen en opnieuw te naaien.

naaitermen

Beleg

Een beleg is een extra stuk stof dat gebruikt wordt om de randen van een kledingstuk af te werken, bijvoorbeeld de hals of armgaten. Je hebt een los beleg en een aangeknipt beleg (die vast zit aan je patroon/stof). Het beleg wordt vaak verstevigd met Vlieseline.

Vlieseline

Vlieseline is een speciaal materiaal om stoffen te verstevigen of extra volume te geven. Er zijn twee soorten Vlieseline: naaibare en strijkbare Vlieseline. Zoals de naam al zegt, wordt strijkbare met strijken aan elkaar gehecht en naaibare met de naaimachine bevestigd.

Piping/ paspelband

Ook zo’n term, waarvan je niet weet wat het is! Daarom past hij zo goed in het rijtje van de bekende naaitermen. Paspelband is een strook stof waarin een koordje zit vastgestikt. Paspelband kun je tussen je kleding naaien. Dit is er in allerlei verschillende kleuren, patronen en diktes te koop.

Naadwaarde/Naadtoeslag

Naadtoeslag (ook wel naadwaarde) is een randje stof dat je rond alle patroondelen éxtra’ knipt, zodat je ruimte hebt om de delen aan elkaar te naaien. Naai jij bijvoorbeeld 1 cm van je patroon af? Dan voeg je 1 cm naadwaarde toe aan het patroon. Veel patronen zijn gemaakt zonder dat ze het stuk dat je eraf naait mee te rekenen. De één naait ver van de kant bijvoorbeeld 1,5 cm.. De ander dichter tegen de kant. Staat het erbij? Reken dan altijd 1 cm aan de zijkanten en 2 a 3 cm aan de onderkant/mouw voor de zoom.

Biaisband

Biaisband wordt gebruikt om kledingstukken mee te kunnen zomen of decoratief af te werken. Deze band is een in drieën gevouwen reepje stof: een breder middenstuk met twee naar binnen gevouwen flapjes. Biaisband kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een vlaggenlijn, afwerken van een omslagdoek, tussen kleding naaien.

In deze blog hebben we verschillende naaitermen uitgelegd! Ben je op zoek naar meer tips of tricks voor beginners, kijk dan hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *