·

10 Handige naaitools voor beginners!

Welke gereedschappen zijn nou super handig om te hebben als je begint met naaien? Of welke gebruik je vaak als naaister? Ik heb zo ook mijn eigen handige naaitools en deze heb ik op een rijtje gezet!

Het tornmesje

Deze naaitool kun je echt niet missen! Het tornmesje gebruik je namelijk om iets uit te halen, dat je verkeerd hebt genaaid. En dat gebeurt nog wel eens 😉 Het tornmesje gebruik je ook voor het opensnijden van knoopsgaten. Daarom is het handig dat je tornmesje scherp moet zijn. Het tornmesje bestaat uit een scherpe punt en en puntje met een gekleurd bolletje erop, hiertussen zit een scherp mesje om de steken door te snijden. Als je een naad los wil snijden, leg je deze plat voor je. Je steekt het puntje van het tornmesje onder de draden door en snijdt de draden voorzichtig door.

Magnetische speldenkussen

Een magnetische speldenkussen vind ik echt super handig, omdat als je je spelden uit de stof haalt hem op de speldenkussen kunt laten vallen. Scheelt weer tijd, want in een stoffenkussen moet je ze wel goed prikken. Valt er één op de grond, schuif je even met de magnetische speldenkussen over de vloer en voor je het weet klikt er een speld aan de kussen. Ben je een speld kwijt, ga je gewoon magneet vissen 😉

Wonderclips

Sinds ik de wonderclips ‘of ook wel naaiclips genoemd’ heb ontdekt, gebruik ik bijna geen spelden meer. Ze zijn echt super handig om de stof op elkaar vast te zetten. Het zijn soort knijpertjes die de stof stevig bij elkaar houden. Geen pijnlijke prikken meer, dan zijn deze echt een musthave!

naaitools

Stofschaar

Een goede stofschaar heeft een fijne punt en is scherp. Van mijn moeder kreeg ik deze Restyle stofschaar van 21 cm. Hij is niet duur en heel erg fijn in gebruik. Laatst zag ik ook dat ze een schaar hebben van chirurgisch staal en ze pleiten voor levenslang gebruik (check hier). Die gaat zeker op mijn verlanglijstje! De Kay scharen staan ook heel goed aangeschreven. Zelf heb ik er geen ervaringen mee.

Tip: Voor het knippen van de patronen gebruik ik de stofschaar van de Action!

Rolmes

Het fijne aan een rolmes is het snijden. In plaats van dat je door de stof moet knippen, gaat het snijden preciezer en heb je geen stofknipjes. Rolmessen zijn daarom ook een perfecte tool voor het snijden van patchword en quilten. Maar zeker ook voor het maken van andere kleding. Het aanbod van rolmessen is groot, maar als je kiest voor een merk dat bekend is onder de naaiers, zit je zeker altijd goed!

Zoommaatje

Deze kreeg ik veel te horen op Instagram. Een zoommaatje.. Iets dat ik zelf nog niet gebruik, maar kennelijk onder de naaisters erg populair is. Daarom heb ik uitgezocht, waarom deze tool zoveel gebruikt wordt.

Het woord zegt het eigenlijk al.. Zoom maatje! Een helper om zomen, naden of beleggen op te meten. Met dit liniaaltje kun je snel 1 tot en met 6 centimeter naadtoeslag of zoomtoeslag om een patroon te tekenen. Het zoommaatje geeft de breedtes aan van 1 – 1,5 – 2 – 3 – 4 – 6 cm.

Klein schaartje of applicatie schaar

Een klein schaartje voor het afknippen van je draden, direct na het naaien. Voorheen knipte ik mijn draden niet direct af, maar sinds ik een klein schaartje erbij heb.. .knip ik het direct weg. Maar ook voor het kort afknippen van stof, bijvoorbeeld bij het naaien van zakken, pak ik mijn kleine schaartje. Je kunt er ook voor kiezen om gelijk te gaan voor een applicatie schaartje. Dit schaartje is super handig om stof kort af te knippen, bij een zoom bijvoorbeeld. Of bij het maken van lingerie! Ik heb mijn schaartje altijd aan mijn naaimachine hangen, door middel van een plakhaakje.

Verdwijn stift

Deze mag zeker niet ontbreken in de rijtje. De verdwijnstift! Er zijn verschillende verdwijnstiften verkrijgbaar. Eentje die na een aantal dagen zelf verdwijnt. Meestal kleuren deze paars, omdat als ze met daglicht in contact komen ze verdwijnen. Maar er zijn ook verdwijnstiften die je niet meer ziet na het wassen. Het nadeel van de paarse stift, vind ik dat je het niet helemaal goed ziet op zwarte stof. Maar je kan ook kleermakerskrijt gebruiken i.p.v. een stift. Beiden kun je weer weghalen van de stof. De verdwijnstift is ideaal om een markering neer te zetten waar je iets moet naaien.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *