Baret maken of Pietenmuts?! Zo doe je dat!

Een Baret of pietenmuts maken? Met een paar borden maak je zo zelf een patroon! De baret is geschikt voor kinderen, maar knip je de baret met iets meer naadwaarde dan ook voor volwassenen! Het ligt aan de stof die je gebruikt hoe de baret uiteindelijk valt. Voor een pietenmuts kun je gebruik maken van velvet, tricot, jersey, punta of french terry.

Nodig:

  • Groot bord (30 cm)
  • klein bord/kom/pot (+- 16 cm)
  • papier
  • pen/potlood
  • elastiek
  • stof rekbaar: 31 bij stofbreedte (of 31 bij 31 2x)
  • schaar
  • spelden
  • naaimachine
  • glitterband (ongeveer 1 cm breed)

De Baret maken

Kies het grootste bord dat je hebt. Leg deze op patroonpapier of op twee A4-tjes die je aan elkaar plakt. Het bord moet net aan pas zijn. Trek de ronding over op papier.

pieten muts baret

Daarna pak je een (kleine) soepkom, schoteltje of iets anders wat een goede ronding geeft (+-16 cm. doorsnede) en zet je deze in het midden van de ronding. Teken de lijn. Voor een volwassene kies je voor iets grotere ronding, maar denk wel aan de naadwaarde.

patroon pietenmuts
Voor baby’s knip je de buitenste ronding zonder naadwaarde.

Leg de stof dubbel en speld het patroon op de stof. Knip nu de ronding (buitenkant) met naadwaarde uit de stof.

Pietenbaret maken

Je hebt nu 2 cirkels uitgeknipt. Pak 1 cirkel en het patroon en knip nu de binnenkant zonder naadwaarde.

Pietenmuts diy
Patroon baret maken

Sierband eraan zetten

Voor een pietenbaret speld je een leuke band op de buitenkant van de stof en naai je deze vast. Doe dit ook met het andere stuk. Als je de band erop naait, zet dan je voetje op de band en je naald helemaal naar de zijkant (rechts). Dan weet je zeker dat je een recht stiksel naait. Met een band dat niet rekbaar is, is het handig om vooraf het band niet af te knippen aan het eind. De stof kan namelijk nog rekken tijdens het naaien en dan kun je het band nog mee schuiven.

De binnenkant naaien

Je legt de binnenkant op de buitenkant met de goede kanten van de stof op elkaar. Stop er eventueel een paar veren ertussen. Daarna naai je dit.

Tunneltje maken

Vouw de stof van de (binnen)ronding +- 2 centimeter naar binnen en naai dit dicht. Laat een gaatje open voor een stukje elastiek. Nu heb je een tunneltje voor het elastiek gemaakt.

Neem een stuk elastiek met de lengte van de hoofdomtrek. Rek het elastiek iets uit tijdens het meten. Met een veiligheidsspeld duw je het elastiek door het tunneltje. Naai het elastiek vast en het gaatje dicht.

En je Pietenbaret/muts is klaar!!

Voor meer leuke en gratis naaipatronen kun je hier een kijkje nemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *